OHAL’i kalıcılaştıran yasanın kabul edilerek yürürlüğe girmesine yönelik tepkiler sürüyor. Kanunla valilere geniş yetkiler verilmesine Mersin’deki siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri tepki gösterdi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mersin İl Eşbaşkanı Münir Güzel, OHAL’in iki yıl boyunca tüm baskı uygulamalarıyla toplumun tüm kesimlerine sirayet edip, ciddi hak ihlallerine neden olduğunu söyledi. AKP’nin OHAL ile demokrasi mücadelesini sekteye uğratmaya çalıştığını ifade eden Güzel, OHAL’in kalıcı hale getirilmesiyle demokratik alanın daha da daraltıldığını ancak mücadelenin sürdüğünü söyledi. Güzel, “Valiler bu yetki ile bulundukları illerde keyfiyetçi bir tarzla kenti yönetecekler.İnsanların hak, hukuk ve özgürlükleri tek bir insanın eline bırakılmış durumda. Bu yasa insanların özgürlüklerine ve kentin özgünlüklerine tamamen ters bir durumdur. Bir kentin yönetimi bir valinin iki dudağı arasında bırakılamaz. Bu yasa antidemokratiktir. Yine hak ihlali eksenli bir yasadır. Biz demokrasi güçleri olarak bu yasayı tanımayacağız” dedi.
‘İhlaller artacak’
OHAL’in bu yasa ile kalıcı hale gediğini hatta kullanılamayan geniş yetkilerinde bu yasa ile artık kullanılabileceğini belirten İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Eşbaşkanı Hakkı Demir, “Bu yasa bize gösteriyor ki önümüzdeki süreçlerde insan hakları ihlallerinde daha fazla bir artış olacak.İnsanlar daha fazla baskı altına alınacak. Yine önümüzdeki süreçte bizim insan haklarını korumamızdaki engellerde fazlalaşacak, bunu böyle görüyoruz. Biz her şeye rağmen mücadelemizde geri adım atmayacağız” diye belirtti.
‘İptal edilmeli’
Eğitim-Sen Şube Başkanı Sinan Muşlu da, OHAL’in yasalaşmasının mevcut Anayasa’ya aykırı olduğunu ve bu yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi gerektiğini ifade etti. Muşlu, “Toplumsal güçler tarafından meşrutiyetinin sorgulanması ve tanınmaması gerekir” dedi.
MERSİN