Yeni sisteme geçişle birlikte OHAL’i kaldıracağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidar, KHK düzenlemeleri ile OHAL’i sürekli kılacak adım attı
Milletvekillerinin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 8 Temmuz’da yemin etmeleriyle eski hükümet ve yönetim sistemi resmen sona erdi. İşte DW Türkçe’de yer alan habere göre KHK’ler ve denetim mekanizmaları. o Anayasanın 104’üncü maddesi, Cumhurbaşkanının, “yürütme yetkisine ilişkin konularda” Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabileceğini belirtiyor. o Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile TBMM’nin aynı konuda bir kanun çıkarması durumunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale geliyor. o Mevcut sistemde TBMM’nin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiyle çıkarılan KHK’ler, olağanüstü hallerde (OHAL) ise TBMM’nin yetki kanunu vermesine gerek kalmadan Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılıyordu. Yeni sistemde ise Cumhurbaşkanı hem normal hem de OHAL dönemlerinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarma yetkisine tek başına sahip. o Anayasa değişiklikleriyle ayrıca Devlet Denetleme Kurulunun işleyişi, üyelerinin görev süresi ve diğer özlük işlerinin düzenlenmesi ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin teşkilatı ve görevleri de doğrudan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenecek. o Olağanüstü hallerde ve savaş hallerinde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla AYM’de dava açılamayacak. o Anayasa Mahkemesi (AYM) denetimi, yargı sistemini oluşturan kurumların üst düzey temsilcilerinin büyük ölçüde Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesi nedeniyle tartışmalı konular arasında yer alıyor. AYM’nin yeni sisteme göre 15 olarak belirlenen üye sayısının 12’si Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Diğer üç üye ise Meclis tarafından gizli oylama ile belirlenecek.
Selçuk: Hukuken geçerli değil
Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini DW Türkçe’ye değerlendiren Türkiye’nin önde gelen hukukçularından Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Türkiye’nin bundan böyle kararnamelerle yönetilecek olmasının bireysel özgürlüklerin kısıtlanması açısından son derece tehlikeli olduğuna işaret etti. Adaletin tarafsızlığını bağımsızlığının sağladığını ifade eden Prof. Selçuk, “Ne yazık ki, Türkiye toplumunda adaletin bağımsız olmadığı fikri her geçen gün artıyor” diye konuştu. Selçuk, Erdoğan’ın yemin ederek resmen başlattığı başkanlık sisteminin aslında hukuk açısından geçerli sayılamayacağı görüşünde. Prof. Selçuk’a göre, yeni sistemin meşru olmamasının en önemli gerekçesi ise sistemin halkoyuna sunulduğu 16 Nisan 2017 tarihindeki referandumunda yaşanan hukuksuzluklar.