İçişleri Bakanlığı ve MEB’in ortak projesi kapsamında okullarda görevlendirilen polisler, öğretmenler odasını kullanıyor. Duruma tepki gösteren Eğitim Sen yöneticisi Güneş, ‘Öğretmenler kendi odalarında konuşamaz oldu’ dedi
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) tartışma yaratan karaları hem öğrencileri hem de öğretmenleri mağdur etmeye devam ediyor. MEB ile İçişleri Bakanlığı’nın ortak projesiyle, “okul ve çevre güvenliğini sağlamak, uyuşturucu vb. maddelere karşı öğrencileri koruma” adıyla görevlendirilen polisler, öğretmenler odasını kullanması, eğitimciler arasında endişe ve tepkiye neden oldu. Diyarbakır Eğitim Sen 1 No’lu Şube yöneticisi Zülküf Güneş, 2018- 19 eğitim öğretimin yarıyılını ve okullarda yaşanan sorunları Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi. Diyarbakır’da öğretmenlerin yüzde 50’si Eğitim Sen’e üye olmasına rağmen idareci üye sayısı yüzde 2’yi bulmadığına dikkat çeken Güneş, bunun sebebinin mülakatla idareci atanması olduğunu kaydetti. “Yandaş değilseniz idareci olma şansınız hiç bir şekilde yok” diyen Güneş, bu idarecilerden dolayı her gün bir iki okulda sıkıntı yaşandığını belirtti. Güneş, “Üyelerimizin ders programları keyfi bir şekilde hazırlanıyor. Öğretmenin girdiği haftalık 15 saatlik ders, bütün haftaya yayılıyor. Dersinin olmadığı boş günlere nöbet konulabiliyor. Öğretmenin hiç talebi olmamasına rağmen nöbet görevi verilebiliyor. Haftada birden fazla nöbet verilmeye çalışılıyor. İdareciler tarafından üyelerimize gizli bir mobbing uygulanıyor” dedi.
İmam hatibe
dönüştürüldü Diyarbakır’da eğitim öğretim alanında sıkıntıların olduğunun altını çizen Güneş, sınıf mevcutlarının 55- 60’a yaklaştığını ve ortaokulların büyük bir kısmının ikili öğretime devam ettiğini kaydetti. Son dönemde bazı idarecilerin üst makamdaki idarecilere yaranmak için nerdeyse her mahallede, her ilçede imam hatip okulları açmaya başladıklarını belirten Güneş, imam hatip okulları için yeni okul yerine var olan okulların dönüştürüldüğünü hatırlattı. Şehitlik Mahallesi’nde Mehmet Akif Ersoy ortaokulunun o bölgede eğitim yapan tek okul olduğunu vurgulayan Güneş, “Bir anda imam hatip okuluna dönüştürüldü. İmam hatip okullarını tercih etmeyen öğrenciler uzak bölgelerdeki okullara nakil yapmak zorunda kalıyor. Son zamanlarda 50 bin öğrencinin nakli söz konusu oldu” diye belirtti.
Öğretmenler tedirgin
İçişleri Bakanlığı ve MEB’in ortak başlattığı projenin öğretmenleri bezdirdiğini ifade eden Güneş, “Bu proje uyuşturucu ve zararlı maddelere karşı öğrencileri korumak olarak tanıtıldı. Fakat işyerine güvenliği sağlamak için gelen okul polisleri, öğretmenler odasını kullanmaktadır. Öğretmenlerin bilimsel akademik pedagojik vb. sohbetlerine ortak olmaktadırlar. Bu da ciddi anlamda tedirginlik yaratıyor. Öğretmen arkadaşlarımız nerdeyse öğretmenler odasında konuşamaz duruma geldiklerini ifade ediyor. Çünkü konuştukları her şeyin kayıt altına alınacağı kaygısı yaşıyorlar. Bu durum geride bıraktığımız dönemin en büyük sorunu oldu” dedi. Okulların giriş kısmında güvenlik veya danışman kulübelerinin olduğunu ifade eden Güneş, okul polislerinin orda durması gerektiğini belirterek, “Bu anlamda defalarca görüşme ve bilgilendirme yapmamıza rağmen polisler hala öğretmenler odasını kullanıyor” diye konuştu.
YKS’den sonra KPSS’de de onbinler sıfır çekti
Tartışmaların odağında olan eğitim sistemi her geçen gün geriye doğru gidiyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2018 sınavında 41 bin adayın sıfır çekmesinin ardından ÖSYM’nin yayımladığı KPSS Ortaöğretim Sınavı raporunda 1 milyon 23 bin 404 adaydan Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinin her ikisinden de sıfır puan çekenlerin sayısı 56 bin 633 olduğu belirtildi. Sınava ise en çok meslek lisesi ve açıköğretim lisesi mezunlarının katıldığı açıklandı.
DİYARBAKIR