Eğitim Sen Antep Şube Başkanı Ali Ersönmez, Suriyeli çocukların plansız bir şekilde eğitime dahil edildiğini, öğrencilerin çok olmasına rağmen, öğretmenlerin az olduğunu belirterek, ”Bu da kalitesiz eğitime neden oluyor” dedi.
Merkezi sınavlardaki başarı oranına göre ülke sıralamasında en alt sıralarda olan Antep, eğitimde yaşanan sorunlardan kaynaklı her geçen yıl biraz daha geriye gidiyor. 640 bin öğrenciye sahip olan kentte, merkez ilçeleri Şahinbey ve Şehitkamil’deki okullarda sınıf mevcudu ortalaması 40’ın üzerinde.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Antep Şube Başkanı Ali Ersönmez, Mezopotamya Ajansı’na yaptığı değerlendirmede okullardaki altyapının kaliteli bir eğitim vermeye elverişli olmadığını dile getirdi. Öğretmen sayısının kentteki öğrenci sayısına göre yetersiz olduğunu belirten Ersönmez, bu açığın ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışıldığını; ancak bunun çözüm olmadığını belirtti.
Altyapı yetersizliği
Antep’in sürekli göç alan bir kent olmasından dolayı eğitim noktasında uzun vadeli ve ciddi planlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Ersönmez, kentte vadeli planların dahi yapılmadığını söyledi. Yoğun göçü öngören planlar yapılmadan eğitimde ilerlenemeyeceğinin altını çizen Ersönmez, şöyle devam etti: “Antep’in eğitim noktasını görmemize yarayan kalite listesinin açıklaması bile yapılmıyor. Merkezi sınavlarda başarı listesi son birkaç yıldır yayınlanmıyor. Bu bize şunu gösteriyor. Antep’teki eğitim düzeyi, Türkiye ortalamasında dip noktada olmaya devam ediyor.”
Öğrenci çok, öğretmen az
Okul donanımlarını arttırma, eğitim altyapısını geliştirme ve ihtiyaç olan öğretmen sayısını karşılama noktasında sıkıntıların devam ettiğini dile getiren Ersönmez, Antep’in bu sorunlarının diğer illere göre daha yoğun yaşandığını belirtti. İkili öğrenime geçilmesinden dolayı sorunlar yaşandığını söyleyen Ersönmez, “İkili öğretimde, sabahın karanlığında öğrenciler okula gidiyor, akşamları da karanlıkta bitap düşmüş bir şekilde evine dönüyor. Bu da yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Sınıf ortalamaları da ülke ortalamalarının çok üzerindedir. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı da çok yüksek. Sınıfta öğrenci çok olunca eğitimde kalitesizlik ister istemez ortaya çıkıyor. Eğitimin en temel sorunlarını çözmeden kaliteyi bulamayız” dedi.
İletişim sorunu var
Suriye’deki iç savaştan dolayı zorunlu olarak Antep’e göç eden ailelerin çocuklarının eğitime düzensiz bir şekilde dahil edilmesinden dolayı sorunların katlandığını dile getiren Ersönmez, “Suriyeli öğrencilerin eğitim hakkı elbette sağlanmalıdır. Düşünülmeden mevcut okullara dahil edildiler. Dahil edilince de Suriyelilerin ve yoksul kesimin yaşadığı bölgelerdeki okullar, mevcut kapasitenin çok üzerine çıktı. Bunun yanı sıra öğretmenler ve Suriyeli öğrenciler arasında da bir iletişim sorunu yaşanıyor.” dedii.
Sadece öğretmenle değil, Suriyeli öğrencilerle Antepli öğrenciler arasında da iletişim sorunu yaşandığını belirten Ersönmez, ”Suriyeli öğrenciler, yeterli ve kaliteli eğitimi alamazken Antepli öğrenciler de kalitesiz eğitim alıyor. Suriyeli öğrenciler için öğretmenlere kısa kısa eğitim verilse de bunun kısa eğitimlerle başarıya ulaşmayacağını bakanlık da biliyor” sözlerini kaydetti.