Van Büyükşehir Belediyesi’nde taşeron olarak çalışan işçilerin girdiği mülakatlara kayyum yönetimi ‘başarısız’ diyerek işçilerin kadroya geçmelerini engelliyor. 306 işçi bu durumdan şikayetçi
Van Büyükşehir Belediyesi’nde taşeron statüsünden kadroya geçmek için üç kez mülakata giren 306 işçi “başarısız” sayılarak işe alınmadı. İş mahkemesinin üç kez mülakatın tekrar edilmesine dair kararına rağmen girdikleri üç mülakatta da işçilerin tümü kayyım yönetimi tarafından “başarısız” sayılarak işe alınmadı. Yaklaşık 26 aydır işlerine iade edilmeyi bekleyen işçiler, büyük bir mağduriyet yaşıyor.
Çeçen komutan kimdir sorusu soruldu
Yaşadıklarını ve mücadelelerini anlatan işçilerden Zafer Uyar, hiçbir belediyede bu tür geçişlerde sıkıntıların yaşanmadığını söyledi. Uyar, girdikleri ilk iki mülakatta kendilerine “Çeçen komutan kimdir?”, “Okyanusların isimleri nelerdir?”, “Etnografya müzesi nerededir?” şeklinde sorular sorulduğunu aktardı. Çalışma Bakanlığı’nın “kimse mağdur olmayacak” açıklamasına rağmen mağdur edildiklerini dile getiren Uyar, bunun tek nedeninin ise yaşadıkları coğrafya ile ilgili olduğunu belirtti. .
Başarısız sayılmak için absürt sorular
Kadın işçilerden Sozdar Akdoğan da ilk mülakatta kendisine sokak hayvanlarının isimleri, okyanus isimleri, Türk bayrağının anlamı ve adaların sorulduğunu söyledi. Son girdiği mülakatta da yine kendisine “Kaç kilo ağırlık kaldırabilirsin?” ve “Kum neyden yapılır?” şeklinde soruların sorulduğunu anlatan Akdoğan, “Bu soruları sorduklarında, onlara tepki gösterdim. ‘Ben belediyede ofis çalışanı olarak görev yapıyorum. Benim alanımla ilgili soruları sorun’ dedim. Bu tepkinin ardından sorularını düzelttiler. Ben gereken tüm cevapları verdim ama yine başarısız ilan ettiler” diye konuştu
Sayı daha fazla
Yaşatılan mağduriyetlerin sadece 303 kişiyle sınırlı olmadığını, işe iade edilmeyenlerin bakmakla yükümlü olduğu insan sayısının neredeyse 2 bin 500 kişi olduğunu ifade eden işçilerden Serkan Sunkur, defalarca hukuk yoluyla kazandıkları haklarının, bir yönetici tarafından ret edildiğini belirtti. Sunkur, “Bu durum bununla da sınırlı değil. Bu arkadaşlarımız fişlendikleri için başvurdukları yerlerde işe alınmıyorlar. Pandemi sürecinde çok büyük zorluklar yaşadık, arkadaşlarımız intihar etti. Artık bunun açıklanacak bir durumu yok. İnsanlar geçimini sağlayamadıkları için hayatlarına son veriyorlar. Bu arkadaşlarımız iş bulamadıkları ve onlara dayatılan onursuzluğu kabul etmedikleri için intihar ettiler. Birçok arkadaşımız bulundukları işlerine güvendikleri için kredi çektiler ve işten atıldıkları için ağır hastalıklara yakalandılar. Hukukta kazandığımız mücadele, bir yönetici tarafından bitiriliyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu durum ‘insanlar gitsin ağaç kökü yesinler’ zihniyetinin ürünüdür” diyerek tepki gösterdi.
Kaynak: MA