Sivil toplum örgütleri ve sendikalar düzenledikleri ortak basın toplantısıyla, ODTÜ öğrencilerini ve ODTÜ yerleşkesini hedef alan saldırganlığı kınadıklarını ifade ettiler.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) bulunan 40 dönümlük ruhsatsız kavaklığın 49 yıllığına Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) devredilmesiyle birlikte yapılması planlanan KYK Yurdu Projesi için dün sabah saatlerinde başlayan ağaç kesimi, ODÜ Rektörü Verşan Kök ile yapılan görüşme sonrasında durdurulmuştu.
Yurt inşaatı yapılan ağaç kıyımına ilişkin Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ankara Bölge Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu (TMMOB İKK), Ankara Tabip Odası ve Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO), Mülkiyeliler Birliği’nde ortak basın toplantısı düzenledi. “ODTÜ’de hukuksuz yurt projesi durdurulsun, polis ablukası kaldırılsın” pankartının asıldığı salonda, kurumlar adına açıklamayı TMMOB İKK Sekreteri Özgür Topçu yaptı.
‘ODTÜ öğrencilerini hedef alan bu saldırganlığı kınıyoruz’
Topçu, siyasi iktidarın köklü yükseköğretim kurumlarını hedef alan saldırılarının son ayağının ODTÜ bileşenlerinin yoğun itirazlarına karşın ODTÜ kampüsü içerisine KYK’ye bağlı bir yurt yapma projesi olduğunu ifade etti. Yapılması planlanan KYK yurduna karşı ODTÜ öğrencilerinin 55 gündür sürdürdüğü mücadelenin polis şiddetiyle bastırılmaya çalışıldığını vurgulayan Topçu, “ODTÜ öğrencilerine, mezunlarına, öğretim elemanlarına ve meslek odalarının görüşlerine gözünü kulağını kapatan ODTÜ yönetimi, parselasyon planı olmadan, ruhsat olmadan, hukuksuz bir biçimde KYK yurdu inşaatını başlatabilmek adına, öğrencilerini polis ile karşı karşıya getirmiştir. Alelacele yüzlerce ağaç polis ablukası altında kesilmiştir. ODTÜ öğrencilerini ve ODTÜ yerleşkesini hedef alan bu saldırganlığı kınıyoruz” dedi.
‘Üniversite özerliğine aykırı’
ODTÜ’nün kendi bünyesinde işleyen bir yurt müdürlüğü olmasına rağmen, KYK aracılığıyla yurt yapmaya kalkışmanın üniversite özerkliğine tamamen aykırı olduğunu söyleyen Topçu, “ODTÜ Mezunlar Konseyi daha iki gün önce yurt sorununun öğrenci, öğretim üyesi, çalışan ve mezunları ile ODTÜ’lüler tarafından çözüleceğini, öğrencilerin ihtiyacı olan yurdun da kendileri tarafından yapılacağını açıklamıştır. Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi de yurt inşaatını üstlenip, yapılacak yurdu ODTÜ’ye bağışlayabileceğini duyurmuştu” diye belirtti.
‘ODTÜ’yü kriminalize etme girişimi…’
Ancak dayatılan KYK yurdunun ODTÜ’nün demokratik, ilerici, devrimci, aydınlanmacı, özgürlükçü kimliğine müdahale etme amacını taşıdığını vurgulayan Topçu, “1970’li yıllardan beri siyasi iktidarlar ODTÜ’yü faşist ve gerici zihniyetlerin tahakkümü altına sokmak ve ODTÜ’yü kriminalize edebilmek için bu yöntemi her fırsatta denemektedir” dedi. Yaşanan sürecin sadece ODTÜ’nün akademik ve idari özerkliğini zedelemekle kalmadığını, tümüyle imar mevzuatına aykırı biçimde ilerlediğini de ekleyen Topçu, yine hukuk dışı inşaatın durdurulması için Ankara Valiliği’ne yapılan başvuruların da göz ardı edildiğini belirtti.
‘Projeden vazgeçilmeli’
ODTÜ’yü hedef alan hukuk dışı faaliyetlerin durdurulması çağrısında bulunan Topçu, son olarak şu çağrıda bulundu: “Üniversitenin akademik ve idari özerkliğini hedef alan, ODTÜ’nün kampüs bütünlüğünü ortadan kaldıran Yurt Projesi’nden vazgeçilmelidir. Üniversitenin ihtiyaçları, üniversite bileşenlerinin tümünün dahil olduğu demokratik süreçler ve yapılarla çözülmelidir.”
Kaynak: MA