Rektörlüğün ODTÜ şenliklerini iptal kararının yankıları sürüyor. ÖTK temsilcisi Gür, ‘Bu işin dönüşü yok’ diyerek, şenliklerin direnişle gerçekleştiğini belirtti
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) 33. yapılması planlanan Uluslararası Bahar Şenliği’nin rektörlük tarafından iptal edilmesine tepkiler büyümeye devam ediyor. Rektörlük iptal edilen şenlikle ilgili ilk olarak, üniversitenin mevcut teknik ve idari olanakları olmadığından kaynaklı yapılamayacağını söylemesinin ardından sanatçılar açıklama yaparak ücretsiz sahne alacaklarını dile getirmişti. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, yaptığı son açıklamada, “LGBT, Marksist, aşırı sol, HDP gruplarla toplantı yapıp bu karardan vazgeçtiler” diyerek, anlaşmayı öğrencilerin bozduğunu savundu. 8 Temmuz 2018 tarihinde ODTÜ’de yapılan mezuniyet töreni geçişi sırasında yaşanan protestoların ardından gözaltına alınan ve daha sonra ODTÜ Öğrenci Temsilcisi Konseyi (ÖTK) Başkanlığı görevine son verilen Özgür Gür, rektörün şenliklerin iptal edileceği açıklamasının ardından sanatçılar başta olmak üzere toplumun pek çok kesiminden destek aldıklarını söyledi. Bu dayanışman şenliklerinin temelinin güçlü olmasından kaynaklandığını dile getiren Gür, “Şenliğimiz sadece birkaç sanatçının sahne aldığı konserler dizisinden ibaret değildir. Tam tersine çok uzun zamandır süren bir gelenektir” diye konuştu.
Bizleri marjinalize etme çabası
Şenliğin sanat, siyaset ve kültür bileşiminden oluşan etkinliklerle daha da güçlendiğini söyleyen Gür, “İçinde özgürlükçü bir protesto tarzı vardır. Bu şenliklerin kapsamında çok fazla politik eylem de gerçekleşmiş oluyor. Bu bağlamda değerlendirip, ODTÜ geleneğini iyi anlamak gerekiyor” dedi. Rektörün açıklamalarını A Haber editörlerine benzeten Gür, “Yine bir benzetme yapacak olursak şu anki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan mehelinde konuşmalarını sürdürüyor. Bir yandan kendi içinde bizleri marjinalize etme çabasıdır bu durum. Bahsettiği LGBT olsun, sol hareketler ve emek hareketleri olsun bunlar bizler için çok önemlidir. Bu şenliklerin doğal parçasıdır” dedi.
Pes etmeyeceğiz
Geçen yıl ODTÜ Bahar Şenlikleri’nin valilikçe yasaklanmasının ardından, ODTÜ Rektörü Koç Spor Fest kapsamında etkinliklerin ODTÜ Devrim Stadyumu’nda yapıldığını hatırlatan Gür, “Bu tür organizasyonlara her türlü destek verilirken, şenliklerin iptal edilmesi yaşanılan durumu gözler önüne seriyor. Bu organizasyon yoğun tepki ile karşılaştı. Sonrasında tüm engellemelere rağmen ODTÜ Şenliği’ni gerçekleştirdik ve bu süreci kazandık. Bu sene bunun etkisi ve Türkiye’de kısmen de olsa bir umut hali oluştu. Tabi diğer bir yanı da ODTÜ’nün geçmişten bu yana direniyor olmasından kaynaklanıyor. Biz geçmişte pes etmiş olsaydık, bugün bu zemin oluşmuş olmayacaktı” diye konuştu. Gezi eylemeleri sürecinde dile getirilen “Mesele üç beş ağaç meselesi değildir” sözünü hatırlatan Gür, “Burada da mesele konser değil, özgürlüklerin kısıtlanması meselesi olarak görüyorum. Ve bu özgürlüklere sahip çıkılan bir süreç yaşanıyor. Bizler ‘ODTÜ’yü savunun’ diyoruz. Burada bahsedilen binalar değildir, burada bir fikri savunmaktır. Burada şenliklerdeki konserlerden öte bir gelenek savunuluyor” şeklinde konuştu.
Şenliğe herkes sahip çıkmalı
Tüm engellemelere rağmen şenliklerin yapılacağını ve bundan dönüş olmayacağını kaydeden Gür, şunları söyledi: “Bu işin dönüşü yok. Yıllardır pes etmemişken, bunca desteği hissediyorken kimsenin geri adım atacağını sanmıyorum. Ne yapacaklar bunca sahiplenme varken üç, beş yönetici ile on on beş güvenlik ile mi şu an alıkoyacaklar. Bugün bir protesto gerçekleşecek. Bununla beraber bu silsile başlayacak. Ne yapabilecekler? Ne kadar engelleme varsa o kadar sahiplenme olur.” ODTÜ şenliklerinin daha fazla sahiplenilmesi gerektiğinin altını çizen Gür, “Sadece bir şenlik olarak düşünmemeliyiz. Hepimizin özgürlüğü olarak değerlendirmeliyiz. ODTÜ şenlikleri tarihte bir başlangıçtı ve diğer üniversitelere yayıldı. Umarım güzel bir dayanışma ile şenliğimizi gerçekleştiririz” dedi.
ANKARA/MA