PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın yaş gününün 2004 ile birlikte kitlesel kutlandığını belirten Mehmet Öcalan, ‘4 Nisan’da Öcalan’ın misafirlerini bekliyoruz’ çağrısında bulundu
Kürtler, bu yıl PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan bir yıldır haber alamamanın gölgesinde 73’üncü yaş gününü karşılıyor. Kürt sorunu ve 4 Nisan’a yaklaşımın birbiriyle bağlantılı olduğunu belirten Mehmet Öcalan, “Baskı ile bir gerçeği değiştiremezsiniz. Halk, önderinin doğum gününü kutlamak istiyor. Engellemeler çözüm değil. Kürt sorunu çözülmezse Türkiye’deki hiçbir sorun çözülmez” şeklinde konuştu. Mehmet Öcalan, devamında şunları söyledi: “Sayın Öcalan Amara’da bulunan bu evde dünyaya gözlerini açtı. Aile olarak onun misafirlerini bekliyoruz. Halk kutlama yapmak istiyorsa kimse buna engel olmasın. Bütün halka çağrımız var: Herkesi buraya bekliyoruz. Kimse bunun önüne engel olmamalı. Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü istiyor. Bu talebe kimse gözünü, kulağını kapatamaz. Hiçbir güç halkla Sayın Öcalan’ı birbirinden ayıramaz.”
Amara’ya yürüyüş
Bu yıl da MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde 4 Nisan’da çeşitli eylem ve etkinlikler düzenlenecek. Bu kapsamda Nisan ayının 1-10 günleri arasında birçok yerleşim yerinde fidan dikilecek. 4 Nisan günü ise Halfeti’den Amara’ya yürüyüş gerçekleştirilecek.
Festival havasında kutlama
2008 yılında birçok ilden gelen on binlerce kişinin Amara’ya gitmek üzere Suruç’un Aligor Mahallesi’nde bir araya geldiğini ve festival havasında kutlama gerçekleştirdiğini ifade eden Öcalan, Aligor’da yapılan kutlamanın ardından kitlenin yönünü Amara’ya döndüğünü ve polisin kitleye saldırdığını belirtti.
Tarih yaprakları 3 Nisan 2009’u gösterdiğinde on binlerce kişi Suruç’un Aligor Mahallesi’nde bir araya geldi. 4 Nisan sabahı “Özgürlüğün özgürlüğümüzdür” şiarıyla Amara yolunu tuttuğunu söyleyen Mehmet Öcalan, kitlenin önünün Amara’ya 20 kilometre kala polis ve askerler tarafından kesildiğini ve Dicle Üniversitesi öğrencisi Mahsum Karaoğlan ve Suruçlu inşaat işçisi Mustafa Dağ’ın atılan gaz bombalarının isabet etmesi sonucu hayatlarını kaybettiğini belirti. 2011 yıllarında Öcalan’ın doğum gününü kutlamak için onlarca kentten on binlerce kişinin yönünü Amara’ya çevirdiğini belirten Mehmet Öcalan, kutlamaların festival havasında geçtiğini söyledi. 2012 yılında ise OHAL gölgesinde kutlamaların yapıldığını söyleyen Mehmet Öcalan, devletin tüm engellemelerine rağmen on binlerce kişinin Amara’ya ulaştığını ve kutlama yaptığını belirtti. 2013 yılında yapılan kutlamaların “çözüm” olarak adlandırılan sürecin başladığı bir ortamda gerçekleştiğini ifade eden Mehmet Öcalan, yüz binlerce kişinin “festival” havasında yapılan kutlamalara katıldığını dile getirdi.
Öcalan mesaj gönderdi
2014 yılında yapılan kutlamalara Öcalan’ın gönderdiği mesajın damga vurduğunu hatırlatan Mehmet Öcalan, mesajın on binlerce kişi tarafından coşkuyla karşılandığını sözlerine ekledi. PKK Lideri’nin mesajında “Ben bugün sizlerle beraber Amara’da kurulan güneşin sofrasındayım” dediğini hatırlatan Mehmet Öcalan, kutlamaların festival havasında yapıldığını belirtti. 2016 yılında yapılan Amara yürüyüşünün talebi, Öcalan üzerinde devam eden tecridin son bulması ve müzakere masasına geri dönülmesiydi. Çatışmalı süreçle yeniden getirilen yasaklama kararı kapsamında Urfa’ya çıkan yollar, polis ve askerler tarafından tutuldu. Engellemelere rağmen yurttaşlardan bir kısmı Amara’ya ulaşmayı başardı, doğum günü kutlaması yaptı. 2017 ve 2018 yıllarında kutlamaların engellendiğini belirten Mehmet Öcalan, engellemelere rağmen binlerce kişinin Amara’ya ulaşmak için yollara çıktığını belirtti. 2019 yılında kutlamalara günler kala Amara’nın abluka altına alındığını belirten Mehmet Öcalan, 2020 ve 2021 yıllarında yapılmak istenen kutlamalara koronavirüs (Kovid-19) engel oldu. Salgın nedeniyle Amara’da yapılmak istenen kutlamalara izin verilmezken, Kürtler bulundukları her yerde kutlamalar yaptı.
Kutlamanın kronolojisi
Her yıl adeta bir festivale dönüşen Öcalan’ın yaş günü kutlamaları, yasaklandığında yaşanan şiddet ve ölüm olaylarıyla tarihe geçti. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, ilk olarak 2004’te başlayan ve 17 yıldır yapılan kutlamaların detaylarını anlattı.
İlk kutlamanın coşkusunu hiç unutmadığını belirten Öcalan, “Yeni bir şeydi ve biz aile olarak mutlu olduk. Kürtler yıllardan bu yana ezildiği için çoğu doğum günü nedir bilmez. Sürekli ezildiği ve baskılandığı için bu tarz güzel şeyleri hatırlamaz ya da zaman ayıramaz. Kürtler kendi doğum günlerini bile kutlayamaz bir durumdaydı. Bu durumda olan bir halk, 2004 yılında Öcalan’ın doğum gününü kutlamaya başladı” ifadelerini kullandı. Önceki yıla göre 2005’te daha büyük bir kitlenin yönünü Amara’ya döndüğüne dikkat çeken Mehmet Öcalan, 2006 yılında kutlamaların 28-31 Mart tarihleri arasında Diyarbakır’da yaşanan toplumsal olayların gölgesinde kutlandığını söyledi.
Yeni yaş barışa vesile olsun
4 Nisan’da Amara’da olmak istediklerini belirten Yüksekova Barış Anneleri Meclisi üyeleri, “Yeni yaşı barışa ve özgürlüğe vesile olsun” dedi. Son yıllarda çeşitli sebeplerle engelleniyor olsa da Amara’ya halkın yürüyüşü Yüksekova Barış Anneleri Meclisi üyeleri, bu yılda Amara’ya gitmek ve özgürlüğünü doğduğu topraklarda haykırmak istediklerini belirtiyor. Her sene PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlamaları için günler öncesinden hazırlık yapıp yola çıktıklarını belirten Barış Annesi Emine Atak, şarkılar eşliğinde Amara’ya yolculuk ettiklerini söyleyerek, “Amara’ya ilk gittiğimde içimde büyük bir heyecan vardı. Önder’imizin doğduğu evi göreceğim için çok mutluydum. Gittiğimizde köyün etrafı askerlerle sarılmıştı. O kadar yoğun askere karşı gençler, kadınlar bizler hiç geri gitmedik halaylarla şarkılarla orada kutlamalarımızı yaptık. Sürekli bizi engelliyorlardı, o gün yaklaşık 5 saat direndik. Oraya gelen vekillerimiz konuşmalarını yaptı, bizler halaylarımızı çektik. Sonrasında bizi engellediler, silahlar ve biber gazları atıldı, o zaman iki gencimizi vurdular. Çok keyifli gitmiştik ama döndüğümüzde içimiz yanıyordu, iki gencimizi öldürdükleri için çok üzgündük” sözleriyle Mustafa Dağ ve Mahsum Karaoğlan’ın katledildiği 2009 Amara yürüyüşünü hatırlattı.
Kadınlar ve gençler kutlamalı
Barış Anneleri’nden Gulê Polat da bu yıl Amara’da 4 Nisan’ı karşılamak istediklerini kaydederek, “Önder’imizin varlığı bütün Kürt halkının varlığı demektir. Her sene Önder’imizin doğum gününü kutlamak için her şehirden insanlar toplanıyordu, Önder’imizin doğduğu yere gidiyorduk. Büyük bir heyecan vardı, orada Önder’imizin ailesi de o kalabalığı ve coşkuyu görünce mutlu oluyordu. Önder’imizin evine ilk gittiğimde çok heyecanlıydım, evin içine girdim, orada bulunan bütün eşyalara dokunuyordum, dokunduğum her şey beni mutlu ediyordu. Şimdi yasaklamışlar gitmemizi, Önder’imizden söz edilmesini istemiyorlar ama bilmiyorlar ki biz Önder’imizi her zaman içimizde taşıyoruz. Önder’imizi cezaevine koydular tecrit altına aldılar Önder’imizle birlikte bütün Kürt halkı da tecrit altına alındı” diye konuştu.
Özgürlüğe vesile olsun
4 Nisan’ın Kürt halkı için büyük bir önem taşıdığına değinen Polat, “Amara’ya gittiğim günler aklıma gelince içim yanıyor, tekrar o eski güzel günlere dönmek istiyorum. Amara’ya gidişimizi ne kadar engelleseler de bulunduğumuz her yerde kutlamaya devam ediyoruz. Önder’imiz için her sene fidanlar ekiyoruz. Önder’imizin doğum gününü bir bayram coşkusu gibi kutluyoruz. Önder’imizin yeni yaşının, özgürlük, barışa ve Önder’imizin özgür olmasına vesile olmasını istiyoruz” dedi.
En son 2010 yılında Amara’ya gittiğini söyleyen Emine Engüdar, Yüksekova’dan Amara’ya kadar büyük bir coşku ve heyecanla yolculuk yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Önder’imizin doğum gününü kutlamak için her sene Amara’ya gidiyorduk, nisan ayından önce hazırlıklarımız başlıyordu. Yolculuk sırasında sürekli şarkılar seslendiriyorduk, durduğumuz her yerde halay çekiyorduk. Doğduğu eve gittiğimizde binlerce kişi toplanmıştı. Önder’imizin evinin toprağını, kapısında bulunan taşları hatıra olsun diye herkes topluyordu. Her 4 Nisan’da heyecanımız ve coşkumuz büyüktür. Her sene Önder’imiz için fidanlar dikiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: MA