Bursa 2’nci İnfaz Hakimliği’nce PKK Lideri Öcalan ile diğer 3 isme yönelik 6 aylık avukat görüş yasağı kararının 2005 ile 2009 yılları arasındaki hücre cezaları ve AİHM’e sunduğu ‘Yol Haritası’ gerekçesiyle alındığı öğrenildi
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’a ilişkin Bursa 2’nci İnfaz Hakimliği tarafından 23 Eylül tarihinde alınan 6 ay süreli avukat görüş yasağı kararının ayrıntılarına ulaşıldı.
Edinilen bilgilere göre, 5275 sayılı kanunun 59’uncu maddesi doğrultusunda alınan görüş yasağı kararı Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine alındı. Gerekçe olarak ise, Öcalan ve diğer 3 isim hakkında 2005 ve 2009 yılları arasında verilen hücre cezaları ile yine Öcalan’ın 2009 yılında savunmasının devamı olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) sunduğu 156 sayfalık “Yol Haritası”na dair Cezaevi Disiplin Kurulu’nun aldığı karar gösterildi.
Avukatların, Öcalan ve diğer müvekkilleri ile görüşmelerinin önünü kesmek amacıyla başvurulan fiili engellemelerin yanı sıra daha önce de benzer kararlar alınmıştı. Alınan son yasak kararı 20 Temmuz 2016 tarihinden bu yana ki 5’inci görüş yasağı oldu.
Güven öncülüğünde açlık grevi
27 Temmuz 2011 tarihinden 2 Mayıs 2019 yılına kadar avukatlarıyla görüştürülmeyen PKK Lideri Öcalan, bu hukuksuzluğa karşı Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlayan ve tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri üzerine 2 Mayıs 2019’da avukatları ile görüştürülmüştü.
Çözüm süreci kapsamında Öcalan’la görüşmeler gerçekleştiren İmralı Heyeti üyeleri de yine 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana İmralı’ya götürülmüyor.
Öcalan’a yönelik uygulanan bu tecride karşı 50 Kürt siyasetçinin başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi sonucunda 11 Eylül 2016 tarihinde kardeşi Mehmet Öcalan’ın İmralı Adası’na gitmesine izin verilmişti. Bu ziyaretin ardından yeniden tecride devam edilmesi üzerini Leyla Güven öncülüğündeki girilen açlık grevleri sonucunda 12 Ocak 2019’da adaya götürülen Mehmet Öcalan 15 dakikalık bir görüşme gerçekleştirebildi.
En son telefon görüşmesi
Öcalan’ın ailesi en son İmralı Adası’nda çıkan yangın dolayısıyla oluşan kaygılar üzerine 2 Mart 2019’da İmralı’ya giderek burada görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmenin ardından Öcalan, 21 yıl aradan sonra ilk defa 27 Nisan’da telefonla görüşme hakkını kullanabildi. En son yapılan telefon görüşmesinin ardından Öcalan’la herhangi bir görüşme yapıldı.
7 Ağustos 2019’dan beri yanıt verilmiyor
Öcalan’la görüşmek için avukat ve ailesinin yaptığı başvurular daha önceleri “koster bozuk”, “gemi onarımda”, “hava muhalefeti”, “OHAL” ve “5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda” yer alan “Hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamalar” gerekçesiyle reddedilirken, 7 Ağustos 2019’dan bu yana yapılan başvurulara ise ne olumlu ne olumsuz herhangi bir yanıt verilmiyor.
İSTANBUL