Cezaevinde bulunan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Öcalan’ın önerileri ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, ‘Sayın Öcalan, Ortadoğu halklarının sorunlarının diyalog ve müzakere ile çözümüne dikkat çekti’ dedi
DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın ifade ettiği “toplumsal uzlaşı, demokratik siyaset, demokratik müzakere ve onurlu barış” başlıklarının Türkiye’nin siyasi, toplumsal ve ekonomik krizden çıkışını sağlayacak başlıklar olduğunu belirterek, “Gelinen süreci yeni yol ve yöntemlerle yükseltmek ve süreklileştirmek gerekir. Önemli olan doğru öncülük etmek” dedi. 2016’dan beri Kandıra F Tipi Cezaevi’nde bulunan Sebahat Tuncel ile yapılan söyleşide, Kürt sorunun çözümü ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın sunduğu 7 maddeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Müzakere ile çözüm Sebahat Tuncel, Öcalan’ın 7 maddede topladığı önerileri ile ilgi şunları söyledi: “Sayın Öcalan kamuoyuna sesini, duyurabildiği ilk anda demokratik, özgür ve onurlu bir barışın önemine dikkat çekmiş ve 7 maddelik deklarasyonunda da hem Ortadoğu halklarının barışı hem sorunların diyalog ve müzakere ile çözümü hem de yerel demokrasinin önemine dikkat çekmiştir.”
“Kürt sorunun çözümü Ortadoğu halklarının geleceğini belirleyecek bir konumdadır. Kürt halkının kendi kaderini, birlikte yaşadığı halkların kaderi ile birleştiren, ortak bir gelecek için mücadele etmesi Rojava deneyiminde olduğu gibi tüm insanlığa kazandırmıştır” diyen Tuncel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Öcalan’ın kamuoyu ile paylaştığı ilk metinde Türkiye’de ve Ortadoğu’da yaşanan tarihsel sorunlara değinerek, savaş, kriz ve kaosun derinleştiğini, yaşanan sorunların ‘akli, politik ve kültürel’ yaklaşımlarla çözülebileceğini değerlendirmesi, Rojava ve Suriye’de yaşanan savaşın, sorunların müzakere ile çözülmesinin önemli olduğuna ve anayasal çözümün önemini vurgulaması oldukça anlamlıdır. Önümüzdeki süreç Ortadoğu halklarının sorunlarının ‘demokratik özerk yönetimler, demokratik cumhuriyet ve demokratik Ortadoğu konfederasyonu’ perspektifiyle çözülebileceği, bunun tüm halklara ve insanlığa kazandıracağı bugünden görülmektedir. Bu açıdan baktığımızda İmralı tecridinin kırılması sadece Türkiye açısından değil tüm Ortadoğu’nun geleceğine etki bulacaktır.”
‘Krizin nedeni Kürt sorunu’
Türkiye’nin içine girdiği ekonomik siyasi krizin temel nedeninin Kürt sorununa yaklaşım olduğunu belirten Tuncel, yargılama konusu yapılan birçok davanın özünde Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümüne ilişkin görüş, öneri ve iktidarın güvenlikçi politikalarına karşı yaptıkları eleştirilerin oluşturduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt sorunun çözümsüzlüğü, savaş politikası sadece Kürtleri değil Türkiye’de yaşayan halkları ve hatta tüm Ortadoğu halklarını etkilemektedir. Türkiye’de yaşanan son 4 yıllık süreç bile bu gerçeği çok çarpıcı bir şekilde göstermektedir.”
İstanbul seçimleri
İstanbul seçimlerini değerlendiren Tuncel, şunları beirti: “31 Mart Yerel Seçimleri ve tekrarlanan İstanbul seçiminde halkların tek adam rejimine karşı olduğu ve bu gidişata dur denilmesi gerekliliğini çok net ortaya koymaktadır.” Bu süreçte HDK ve HDP’ye büyük sorumluluklar düştüğünü belirten Tuncel, şunları ekledi: “Önemli olan halkların ortaya koyduğu bu iradeye doğru öncülük etmek ve halkın yeni yaşam umudunu gerçek kılmak için sorumluluk üstlenmektir. Bu konuda HDK ve HDP’ye çok büyük sorumluluk düşmektedir.”
Demokratik anayasa
Sebahat Tuncel, demokratik bir anayasanın gerekliliğini vurgularak sözlerini şöyle sonlandırdı: “Türkiye’de yaşanan siyasi-ekonomik krizden çıkış yolunun Kürt sorunu başta olmak üzere tüm toplumsal sorunlara çözüm geliştirebilmek için demokratik, özgürlükçü, evrensel insan hak ve özgürlüklerini güvenceye alan bir anayasal sürecin başlatılması ve bunun için tüm demokrasi güçlerinin yan yana gelmesi gerekir. Demokratik siyaset alanının öncelikle kadın örgütlenmesini önümüzdeki sürece hazır hale getirmesi gerekir. Demokratik, eşit, özgür bir yaşam ve onurlu bir barış ancak mücadele ve direnişle gelişebilir. Bu nedenle her zamankinden daha çok çalışmak, örgütlenmek ve eylemsellik geliştirmek gerekir.”
Bêrîtan Elyakut / Diyarbakır-Jinnews