Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) hazırladığı rapora göre, Ocak ayı içerisinde en az 155 işçi yaşamını yitirdi. Bunlardan 15’i, çalıştıkları ya da barındıkları işyerlerinde ısınmak isterken yanarak veya zehirlenerek hayatını kaybedenler.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ocak ayı iş cinayetleri raporunu paylaştı. Buna göre, Ocak ayı boyunca yaşanan iş kazalarında en az 155 işçi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden bu işçilerden 10’u çocuk, 11’i kadın ve 19’u göçmendi.
Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, gemi/tersane, belediye/genel işler, metal, tekstil, ağaç, enerji ve güvenlik işkollarında gerçekleşti.
11’i kadın, 144’ü erkekti
Meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen hiçbir iş cinayetinin olmadığı belirtilen raporda, hayatını kaybeden 155 emekçiden 135’inin ücretli işçi veya memur, 20’sinin ise kendi nam ve hesabına çalışan çiftçi ve esnaflar olduğu kaydedildi. Hayatını kaybedenlerden 11’i kadın işçi, 144’i erkek işçi oldu. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, ticaret, eğitim işkolları ve işkolunu belirlenemeyen organize sanayide gerçekleşti.
Yine 3’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 10 çocuk işçinin (üçü tarım, biri gıda, ikisi tekstil, biri ağaç, biri ticaret, biri metal işçisi ve biri hurdacı) can verdiğine yer verildi.
Raporda bu ölümlere dair, “Çocuk işçi cinayetleri gerek işkolu gerek ülke bazında yaygın bir şekilde işlenirken Türkiye’de devletin ve patron temsilcilerinin Ocak ayı boyunca yaptığı ‘çocuk işçiliği bitiriyoruz’ açıklamalarının ise sadece propaganda amaçlı yapıldığını artık herkes biliyor. Böylece iktidar tarafından ‘Çocuk İşçilikle Mücadele Yılı’ ilan edilen 2018’in ilk on bir ayda en az 66 çocuk işçi ölümü gerçekleşmiş oldu. Bu sayı şu ana kadar tespit edebildiğimiz çocuk işçi cinayetlerinin en yüksek olduğu yıl olarak tarihe geçti” denildi.
En fazla ölümün zehirlenme/boğulma ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi ve yüksekten düşme sonucu gerçekleştiği belirtilen İSİG raporunda, bunlarla birlikte uzun, yoğun ve fazla çalışma nedeniyle kalp krizi sonucu ölümlerdeki artışın sürdüğü ifade edildi.
Yüzde 98’i sendikasız
Ocak ayındaki bu ölümler, Türkiye’nin 43 şehrinde ve yurtdışında üç ayrı ülkede gerçekleşti. En çok iş cinayeti İstanbul, İzmir, Ankara, Aydın, Şanlıurfa, Samsun, Antalya, Bursa, Kocaeli ve Tekirdağ’da yaşandı. Ölenlerin 3’ü (yüzde 1,93) sendikalı işçi, 152 işçi ise (yüzde 98,07) sendikasız işçiydi.
HABER MERKEZİ