Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkezi’nin “Ocağa İkrar, Yola Talip, Birliğe Davet” başlığıyla Dersim’de düzenlediği 3’üncü Dersim Pirler Analar Çalıştayı’nda birlik kurmanın önemi üzerinde duruldu
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkezi’nin “Ocağa İkrar, Yola Talip, Birliğe Davet” başlığıyla Dersim’de düzenlediği 3’üncü Dersim Pirler Analar Çalıştayı ikinci gününde devam etti. Dersim Belediyesi Konferans Salonu’nda devam eden çalıştaya, ülkenin farklı kentlerinden çok sayıda yazar, sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Çalıştayın yapıldığı salona Kürtçe ve Türkçe yazılı birçok pankart asıldı.
Çalıştay öncesi dualar eşliğinde çıra yakıldı. Alevi ocaklarında bulunan zakirler, deyişler okudu. Çalıştıyın ikinci gününde, “Hak Yol Alevilik Rıza Toplumu, Rıza Yasası, Rıza Ekonomisi” ve “Günümüzde Hak Yol Aleviliğine Yaklaşım Kentlilik ve Cemhaneler” başlıkları konuşuldu.
‘Bu kültürü gelecek kuşaklara aktaralım’
DAD Eşbaşkanı Kadriye Doğan, Alevi pir ve anaların karşısında olmaktan büyük gurur duyduğunu belirtti. Kürt ve Alevi bir köyde dünyaya geldiğini ve 10 yaşından sonra bulunduğu köyden batı kentlerine taşındıklarını kaydeden Doğan, “Bu kültürü on yaşında o köyden çıktıktan sonra devam ettiremedik ve savrulduk. Bu nedenle bu kültürü inancı bu güne kadar koruyabilmiş siz pirlerimizden talebimiz olacak. Bu kültürü gelecek kuşaklara aktaralım” dedi.
Kadın cinayetlerinin her gün daha da artmaya başladığını kaydeden Doğan, “Bu toprakların hayatımıza kazandırdığı Sakineleri tanıdık. Bu toprakların çok değerli kadınları var. Onların onurunu büyük gururla taşıyoruz. Tüm bu yaşanan vahşete karşı Alevi öğretisinin daha çok yaşatılması gerektiğine inanıyorum” diye belirtti.
‘Sadece ibadetle hak olunmaz’
Konuşmasına Ebul Vefa El-Kurdi’nin “Sadece ibadetle hak olunmaz, muhabbetle de olunur” sözleriyle başlayan Ahuçan Ocağı Pirlerinden İnanç Doru ise, Aleviler arasında ocak birliğinin önemine değindi.
İnsanlık tarihindeki ateş ve yazının iki temel buluş olduğunu, yazı ile insanların toplumsal hafıza yarattığını, ateşle barınma ve aydınlanmanın yaşandığını ifade eden Doru, Alevilerin ateşin nurunu aldığını ve ocaklarına taşıdıklarını söyledi. Doru şöyle devam etti: “Ocakların temel görevleri kendi barınma ve üretim kolunu oluşturma, toplum ilişkisini sürdürme ve gelecekle ilgili planlamalardır. Üretim eşit ve ortak bir şekilde paylaşılır. İlişkiler ‘el ele el hakka’ şeklinde sürdürülür. Gelecekle ilgili planlamalar ise pir ve anaların ocaklarda öğretiyi gelecek kuşaklara aktarır.”
‘Asimilasyonun göstergesi’
Kentleşmeyle birlikle Alevilerin ocaklardan uzaklaştığını, dernek ismi altında örgütlendiklerini ifade eden Doru, “Dernekler nedeniyle pirler taliplerinden uzaklaştılar. Eskiden pir taliplerini tanır ve ilişki kurarlardı. Ama şu an pirler taliplerini tanıyamaz hale geldi. 1938 sonuna doğru devlet ocak pirlerine yönelerek, canlarına kıydı. Bu aslında Alevilik öğretisinin ileriye taşınmaması ve asimilasyonun göstergesiydi. Tüm bu politikalar karşısında biz Alevi ocakları olarak birlik kurmak zorundayız” dedi.
DERSİM