Konya coğrafyasında yeraltı sularının aşırı kullanımı sonucu ortaya çıkan yüzlerce obruk oluşumu Kürt coğrafyasında da yaşanmaya başlandı
Êlih’te (Batman), çapı 100 metreyi bulan obruk oluştu. Bölgede incelemelerde bulunup, obruk tehlikesine dikkat çeken Diyarbakır Jeoloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Dr. Mehmet Şefik İmamoğlu, “Şu anda en tehlikeli obruk sıralamasında İç Anadolu Bölgesi’nde Konya yöresinin olduğu alanlar, birinci sıradadır. Güneydoğu Anadolu bölgesi de artık ikinci sıra da diyebiliriz” dedi.
Amed’den Sêrt’te (Siirt) kadar olan mesafede obrukların oluşma tehlikesine dikkat çekerek, kireç taşlarının aldığı suyla bir anda çökmesi meydana gelen obrukları Mêrdîn’in Dêrik ve Şemrex (Mazıdağı) ilçelerinde görebildiklerini belirten İmamoğlu, “Kireç taşlarının olduğu bu alanlar da hafif çukurlaşmış alanlar oluyor. Bu alanlarda çökmeler meydana geliyor. Bu şekildeki obruklar çok büyük zararlar vermiyor. Bunun sebebi de yavaş yavaş gelişmesinden kaynaklanıyor” dedi. Şefik İmamoğlu, “Alçı taşlarının erimesi sonrasında yer altında meydana gelen boşluklarda, üst taraflarda ani çökmelerin olduğu zamanlar olabiliyor. Bunları, Batman yollarında görebiliyoruz. Bu ani çökmeler eğer şehir içinde olmazsa büyük bir zarar vermeyebilir ama kent içerisinde olursa ciddi zararlar verecektir” diye konuştu.
Büyük obruklar
En etkili ve hızlı obrukların Êlih ile Amed’in Bismîl ilçesi arasında olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi tamamen obruk tehlikesi yaşıyor diyemeyiz ama Diyarbakır’dan Siirt’e kadar olan mesafede obrukların oluşma tehlikesi var. En hızlı ve etkili obruk oluşması, Batman ve Bismil arasındadır. Zaten yaptığımız incelemelerde de Batman ve Bismil arasında büyük obrukların olduğunu görüyoruz. Bunların çoğunda da su var” şeklinde konuştu.
EKOLOJİ SERVİSİ