Nurhak’ta Pınarbaşı, Alçiçek mahalleleri ve Bağlıca, Kuşluk, Bağırsağın Deresi, Körteşin Yazı mevkii için yok etme planı işliyor
Alevilerin yoğun olarak yaşadığı, devrimci mücadele dalgalanmalarında önemli sayfalar dolduran Maraş’ın Nurhak ilçesinde 1 hidroelektrik santral, 3 maden işletmesi ve 1 taşocağı faaliyet gösterirken, 5 köyün ortasına maden ocağı ruhsatı verilmiş. Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan da 5 köyün ortasına maden ocağı ruhsatı verilmesine tepki göstererek, “Bu maden ocağı işletmeye açıldığı anda Nurhak’ı yok edecektir” dedi.
Kâr hırsı bürümüş
PİRHA’nın haberine göre Nurhaklıların “Nurhak’a Dönüş Platformu” kurduğunu belirten Bozan şöyle devam etti: “Nurhak küçük bir ilçe olmasına rağmen hali hazırda 1 hidroelektrik santral ve 3 maden işletmesi 1 taş ocağı aktif durumdadır. Bu 5 işletme yüzlerce hektarı kapsamaktadır. Diğer taraftan 2 hidroelektrik santrali için çalışmalar devam ediyor. Pınarbaşı Mahallesi ile Barış Mahallesi arasında kalan bölgede tespit edilen demir+alüminyum madenine ilişkin olarak özel bir firma tarafından Pınarbaşı, Alçiçek Mahalleleri, Bağlıca, Kuşluk, Bağırsağın Deresi, Körteşin Yazı mevkii sınırları içerisinde ‘ÇED Gerekli Değildir’ belgesi alınmıştır. 1996 hektarlık bir alanda yeni bir maden sahası için ruhsat alan firma ruhsat alanının tamamına değil 24.99 hektarlık kısmına çalışma ruhsatı alarak (ÇED Gerekli Değildir ruhsatı için hukuka karşı hile yaparak) ÇED gerekli değildir raporu almıştır ve çalışmalarını hızlandırmıştır. Bu maden ocağı işletmeye açıldığı anda Nurhak’ı yok edecektir. Yerleşim yerine bu kadar yakın olan bir alanda maden ocağı açılması durumunda o bölgede bulunan yeraltı sularının, tarımın, hayvancılığın ve yakın bölgede bulunan yerleşim alanlarının akıbeti ne olacaktır? Bu, gözünü kâr hırsı bürüyen anlayış çevreye zarar vermeden; Nurhak’ı sahiplenelim, yok ettirmeyelim; Nurhak’ımız değerimiz kaybolmasın.”
MARAŞ