6. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı’na Alman firmaların katılım göstereceği belirtildi. Bu ilginin Türkiye coğrafyasının atık alanı haline getirilmesi olabileceğinden korkuluyor.
Fukuşima felaketinin ardından nükleer santrallerinin tamamını 2022’ye kadar kapatacağını açıklayan Almanya, 35 yıldır nükleer atıklarına çözüm bulamadığı biliniyor. Atıkların depolandığı ara atık deposunun ve olası nihai atık deposunun olduğu Berlin’e iki saat uzaklıktaki Gorleben kasabası, özellikle trenlerle atıkların geldiği zamanlar büyük protestolara sahne oluyor. Nükleer santraller çalışmaya başladığı an radyoaktif atık üretmeye başlıyor. Bu atıklar demir döküm variller içinde yüzeydeki ara atık depolarında genelde 40 yıl kadar saklanıyor. Aralarında yaklaşık 250 bin yıl radyoaktivitesini kaybetmeyen bu atıkların nihai olarak nasıl ve nereye depolanacağı büyük tartışma konusuyken bir Alman şirketiyle Türk Loydu’nun işbirliğine gitmesi manidar bir duruma işaret ediyor.
Alman şirketlerin ilgisi
Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’nın en kapsamlı nükleer etkinliği olduğu vurgulanan Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı’nın 6.cısı düzenleniyor. Zirve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle Nükleer Mühendisler Derneği (NMD) ve Ankara Sanayi Odası (ASO)tarafından hayata geçiriliyor. 5-6 Mart tarihlerinde Pullman İstanbul Convention Center’da gerçekleşecek olan zirveye 16 Alman şirketi katılacak. Diğer yandan nükleer santralleri kapatacağını açıklayan İspanya’dan da şirketlerin katılıyor olması dikkat çekiyor.
TAEK eski başkanı
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na (TAEK) 1986 yılında bir Alman firması müracaat ederek ellerinde bulunan 4 bin ton düşük ve orta düzeyde radyoaktif atıkların Türkiye’ye kabul edilmesi ve Türkiye’de gömülmesi karşılığı kilo başına 10 mark ödeyebileceklerinin belirtildiği dönemin TAEK Başkanı olan Ahmet Yüksel Özemre kendi internet sitesinde açıklamıştı. Yapılan teklife, o dönem TAEK başkanı red cevabı vermiş ancak Alman firmanın, “Ne yapılırsa yapılsın, bu nükleer çöplerin gene de Türkiye’ye gömüleceği”ni ifâde ettiği belirtilmişti. Özemre açıklamalarında, “1987 yılında TAEK Başkanlığı görevinden ayrıldıktan yaklaşık bir yıl sonra birileri bana Alman kökenli bin 150 (binyüzelli)ton radyoaktif atığın Isparta’nın vilâyet sınırları içinde bir yerlere gömülmüş olduğunu ve yine 800 (sekizyüz)ton atığın da Konya’da bir un fabrikasında enerji üretimi amacıyla yakılmış olduğunu ihbâr etti” diye açıklamalarda bulunmuştu.
Atıkları mı alacaklar?
Mersin’de 2017 Nisan ayında yapılan bir toplantıya katılan Rus nükleer karşıtı aktivistlerinden fizikçi Andrey Ozharovsky’un açıklamaları ise dikkat çekmişti. Ozharovsky, “Akkuyu Nükleer Santralı faaliyete geçtikten sonra oluşacak nükleer atıklar, Türkiye ile Rusya arasında krize neden olabilecek. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de önümüzdeki yıllarda atık sorunu yaşanacak. Rusya bu atıkları almayacak” uyarısı yapmıştı.
İSTANBUL