İzmir Gaziemir’de 40 yılı aşkın süre önce kurulan kurşun fabrikasının atıkları içinde radyoaktif atıkların olduğu 2007 yılında açığa çıktı. Fabrika kapatılmış olmasına karşın atıklar için 11 yıldır adım atılmış değil
İzmir Gaziemir’in Emrez ve Aktepe mahalleleri ile Karabağlar’ın Aydın Mahallesi arasında bulunan eski bir kurşun fabrikası bahçesinde 2007’de radyoaktif atıkların gömülü olduğu ortaya çıkmasına karşın bu atıkların 40 yılı aşkın süredir bölgede olması, facianın boyutlarını büyütüyor. Kamuoyunda ‘İzmir’in Çernobili’ olarak tanımlanan ve geniş yankı bulan tartışma konusu olan atıkların bertarafı için çalışmaların başlatıldığı açıklandıysa da, bugüne kadar herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Burada yaşananlar, Türkiye’nin nükleer santrale yönelik adımlarının gelecekte santrallerden çıkan atıkların da aynı biçimde ortalığa saçılacağını gösteriyor. 25 sene mücadele edip sonunda kurşun fabrikasını kapattırmayı başardıklarını dile getiren Mahalle Muhtarı Ramazan Arslanalp, “Japonya’dan, Almanya’dan bilim insanlarını, yurtiçi ve yurtdışından bilim insanlarını getirdik. Çevrecileri getirdik. Kurşun fabrikasının bacası yıkıldı. Baca yıkıldıktan itibaren de olayın şekli değişti. Kurşun fabrikasının bulunduğu alanda ruhsat olmadığı ortaya çıktı. 40 yıldır ruhsatsız işletilen bir fabrika olduğu ortaya çıktı. Fakat tabii ki burada halk hep yalnız kalıyor. Dönemin belediye başkanı bizim yanımızda değildi. Karşımızda yer aldı. Fabrika sahibi Hasan Yavaş o zaman hayattaydı. Bizi tehdit etti. 2 tane sivil polis geldi, ‘Bunun altında siyasi bir örgüt var’ dedi. Cevap olarak biz de, ‘Halkın ne zamandan beri hakkını araması siyasi bir örgüt olduğunu gösterdi’ diye tepki gösterdik. O günden bu yana mücadelemiz devam etti ve fabrika kapandı fakat feryadımızı duyan yok” dedi.
Hala kokular geliyor
Şengül Özbursa adlı bir yurttaş, 50 yıldır burada yaşadığını belirterek, “Gece olduğunda kokular gelmeye devam ediyor. Üzeri kapatıldı dendi. Ama hiçbir etkisi olmadı. Ben guatr hastasıyım. Çocukluğumdan beri devam ediyor. Kurşun fabrikası bize kalıcı hastalıklar bıraktı. Torunum astım, devamlı ilaç kullanıyor” dedi. Aysel Kılıç ise 40 yıldır bu sorunun olduğunu söyleyerek, “Çözüm bulunmalı. Yolları mı keselim, duyurmak için ne yapmamız lazım?” sorusunu dile getirdi.
İZMİR