Mısır’ın en önemli su kaynağı olan Nil nehrinin Mavi Nil kolunda inşa edilecek barajla ilgili gerginlik sürerken, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, 4.6 milyar dolara mal olacak olan Nahda Barajı projesinin tamamlanması için yeni bir ihale açacaklarını duyurdu. Bloomberg’in Abiy Ahmed’in açıklamalarına dayandırarak verdiği haberine göre, Etiyopya, 6 bin MW elektrik üretmeyi amaçlamayan projeden orduya bağlı olan Maden ve Mühendislik Heyeti’ni çıkaracak. Başbakan Ahmed, konuya dair yaptığı yorumda, “Eğer Maden ve Mühendislik Heyeti projeden çıkarılmazsa, barajın tamamlanması uzun yıllar alacak. Son 7 ya da 8 yıl içinde barajın inşasını neden tamamlamadığımızı kendimize sormak zorundayız” diyerek, projeden sorumlu olacak herhangi bir şirketin barajın inşasını zamanında bitirmesi gerektiğinin altını çizdi. Nahda Barajı projesinin uygulanması, Başbakan tarafından proje yönetimi ve tasarımı konusunda belirlenmemiş noktalar olması nedeniyle ertelenmişti. Mısır, kendisine gelecek suyun azalacağı için baraja şiddetle karşı çıkıyor.
1959 anlaşması hatırlatıldı
Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Meles Alem, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Mısır, Etiyopya’dan 1959’da Sudan ve Mısır arasında Nil Nehri sularının paylaşılmasına ilişkin yapılan anlaşmayı tanımasını istedi” ifadelerini kullandı. Etiyopya’nın kendisinin olmadığı bir anlaşmayı tanımaya mecbur edilemeyeceğini kaydeden Alem, “Bu Etiyopya’nın kırmızı çizgisi.” diye konuştu. 1959 yılında yapılan anlaşmaya göre, Mısır, Nil suları üzerinde 55,5 milyar metreküp, Sudan ise 18 milyar metreküp kullanım hakkına sahip.
Afrika’nın en büyük barajı
Geçtiğimiz Nisan ayı başında Sudan’ın başkenti Hartum’da düzenlenen ve Etiyopya, Sudan ile Mısır dışişleri bakanlarının da katıldığı toplantıda ortak bir karar alınamamıştı. Etiyopya’nın, 2011’de, Nil’in iki kolundan Mavi Nil’in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı’nın inşasına başlamasıyla, bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar gündeme gelmişti. Sorunun çözülmesi için Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında yürütülen müzakereler, 13 Kasım 2017’de Kahire’deki üçlü toplantının ardından askıya alınmıştı.
DIŞ HABERLER