Yargıtay 1. Ceza Dairesi, gözaltında mayınla parçalanarak öldürülen Nezir Tekçi dosyasının sanıkları Albay Ali Osman Akın ve Yarbay Kemal Alkan hakkında verdiği beraat kararını onadı. Karar, AYM’ye taşındı
Yasin Kobulan/İstanbul-MA
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 19 Nisan 1995 yılında Bolu Dağ Komando Tabur Komutanlığı’na bağlı askerler tarafından gözaltına alınan ve daha sonra mayınla parçalanmış cesedi bulunan Nezir Tekçi davası Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı. 1997 yılında Nezir Tekçi’nin babası Halit Tekçi’nin başvurusu üzerine başlatılan soruşturmada emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan hakkında ‘canavarca hisle adam öldürmek’ suçundan dava açıldı. Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılama daha sonra güvenlik nedeniyle Eskişehir’e alındı. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilen yargılamada dönemin sorumluları emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan beraat etti. Sanıklar hakkında 2015 yılında verilen beraat kararının Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından onanması üzerine Tekçi ailesinin avukatları Ramazan Demir, Hüseyin Boğatekin ve Benan Molu dosyayı AYM’ye taşıdı.
AİHM kararı gözardı edildi
Dosyanın öncelikli olarak görüşmesini isteyen avukatlar, etkili soruşturma yürütülmediğini ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ifade ettiler. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2013 yılında Nezir Tekçi dosyasına ilişkin “soruşturmanın ivedililikle ve yeterli şekilde yürütülmediği” yönündeki kararına yer verilen başvuruda, Tekçi’nin askerler tarafından gözaltına alındığını ve öldürüldüğünü ortaya koyan tanık ifadelerinin savcı ve Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dikkate alınmadığı aktarıldı. Başvuruda, avukatların olayın aydınlatılması yönünde yaptıkları başvuruların ise sürekli olarak mahkeme heyeti tarafından reddedildiği belirtildi.
Nakiller cezasızlığın aracı
Dava yerinin değiştirilmesine de yer verilen başvuruda şöyle denildi: “Hakkari’de görülmekte olan Nezir Tekçi davası Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin 14 Kasım 2011 tarihli kararı ile Eskişehir’e nakledildi. Uğur Kaymaz, Şerzan Kurt, Ali İsmail Korkmaz, Mete Sayar, Musa Çitil, Muş Bulanık, Çaldıran Katliamı, Lice Davası, Altınova Katliamı davaları gibi onlarca dava “güvenlik gerekçesi” ile başka kentlere nakledildi. Türkiye’de dava nakilleri, siyasi davalarda cezasızlığın bir aracı olarak kullanılmaktadır.” Başvuruda son olarak, soruşturmanın başladığı 1997 yılından, Yargıtay’ın onama kararı verdiği 28 Mart 2018 tarihine kadar geçen sürenin “makul bir süre” olduğundan da bahsedilemeyeceğinden adil yargılanma hakkının ihlal edildiği kaydedildi.