Newroz’da yöresel kıyafetleri nedeniyle 5 yaşındaki ikizlerin, anne Zeynep A.B. aleyhine ‘delil’ olarak kullanılmak üzere alıkonulduğu ortaya çıkarken, yürütülen soruşturma ise takipsizlikle sonuçlandı
Amed’in Bîsmîl ilçesindeki Newroz kutlamaları sırasında giydikleri yöresel kıyafetlerinde sarı, kırmızı ve yeşil renkler bulunması nedeniyle polisler tarafından saatlerce “alıkonulan” 5 yaşındaki A.B. ve E.B. adlı ikizler, anne Zeynep A.B. aleyhine delil olarak kullanılmak üzere “alıkonulduğu” ortaya çıktı.
Bismil Cumhuriyet Başsavcılığı’nın anne hakkında yürüttüğü soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Bu yıl 19 Mart’ta yaşanan olayda, anneyle birlikte Newroz kutlamasına götürülen ikiz çocuklar, yöresel kıyafet giydirildiği için gözaltında çıplak aramaya maruz kaldı. Skandal bununla da sınırlı kalmadı. 5 yaşındaki çocuklardan parmak izi alınıp fişlendi. Saatlerce “alıkonulan” çocukların durumunun gündeme gelmesinden sonra Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü uygulamayı reddetti. Ancak, ikizlerin annesi Zeynep A. B. hakkında başlatılan soruşturma, olayın doğruluğunu teyit etti.
Takipsizlik kararında ise, emniyetin Zeynep A. B.’nin 13.30’da etkinlik alanına çocuklarıyla geldiği, çocuklarından E. B.’nin üzerinde PKK’nin bayrağını simgelediği öne sürülen sarı, kırmızı, yeşil renkli yıldız ambleminin görüldüğü yönünde yazı gönderdiği, anne hakkında “örgüt propagandasından” soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Ayrıca, PKK bayrağı olduğu öne sürülen sarı, kırmızı ve yeşil renkli flama üzerinde inceleme yapıldığı belirtilerek, yapılan incelemede flama üzerinde PKK’yi simgeleyen herhangi bir amblem ve işaretin bulunmadığı vurgulandı.
Şüphelinin cebir, şiddet ve tehdit içeren eylem ve faaliyetlerini destekler ve meşru gösterir tarzda herhangi bir eylemi tespit edilemediğini belirten Bismil Cumhuriyet Savcılığı, Zeynep A. B.’nin üzerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığından hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi.
Bismil Cumhuriyet Başsavcılığı, anne Zeynep A.B. hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamlarken, çocukların “alıkonulmasına” ilişkin Diyarbakır Barosu ve aile avukatlarının uygulamayı yapan yetkililer hakkında “hürriyeti tehdit” suçundan yaptıkları suç duyurusunda herhangi bir ilerlemenin yaşanmadığı öğrenildi.
Kaynak: MA