Her yıl olduğu gibi bu sene de insanlar Newroz için yöresel kıyafetlerini hazırlıyor. Diyarbakır’da Newroz öncesi yöresel kıyafetlere talebin arttığını belirten terzi Yasemin Süleymanoğlu, “Bu yıl çiçekli, tek renk ve rahat kıyafetler tercih ediliyor” dedi
Diyarbakır‘da “Şimdi kazanma zamanı” şiarlı Newroz kutlamalarına sayılı günler kaldı. 21 Mart’ta Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Parkı’nda yapılacak kutlamalar için siyasi partilerin yanı sıra yurttaşlar da hazırlıklarını sürdürüyor. Newroz’a hazırlanan yurttaşlar, yöresel kıyafet diken terzilerde sıraya girdi. Yoğun ilgi nedeniyle terziler elbise yetiştirmekte zorlanıyor. Mezopotamya Ajansı’ndan Ergin Çağlar’ın haberine göre, Sur ilçesindeki Melik Ahmet caddesinde bulunan Lewendî terzisi de Newroz öncesi yoğun mesai harcıyor.
Yoğun bir mesai
İşletme sahibi Yasemin Süleymanoğlu, bu yıl yoğun talep nedeniyle iş yoğunluklarının arttığını aktardı. Mart ayı yoğunluklarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi başladığını ifade eden Süleymanoğlu, 20 yıldır severek bu işi yaptığını kaydetti. Kıyafetlerin Kürt kültürünü yansıtması nedeniyle dikimlere ayrı bir özen gösterdiğini ifade eden Süleymanoğlu, “Bu Mart ayı hem yorucu hem de çok büyük bir mutluluktur bizim için. Mart ayı etkinlikleri için herkeste bir koşuşturmaca, heyecan ve telaş oluyor. Biz bu durumu her sene yaşıyoruz. Burada dört kadın arkadaş çalışıyoruz. Onlarla beraber bu yoğunluğu karşılıyoruz” diye konuştu. Ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle alım gücünün düştüğüne dikkat çeken Süleymanoğlu, buna rağmen yöresel kıyafetlere talebin yoğun olduğunu ifade etti. Newroz’un kutlandığı her yerden sipariş aldıklarını aktaran Süleymanoğlu, “Geleneksel kıyafetleri dünyanın her yerine gönderiyoruz. Yoğunluğumuz yurtdışı için de var. Özellikle Newroz öncesi çok sipariş alıyoruz. Bugün Diyarbakır halkı da çok fazla sipariş verdi. Bütün bir heyecanıyla Newroz gününü bekliyor” dedi.
‘Bu yıl çiçekli, tek renk ve rahat kıyafetler tercih ediliyor’
Bu yıl en fazla sipariş edilen kıyafet türlerine de değinen Süleymanoğlu, şunları söyledi: “Kürt kültüründe kıyafetlerin çizgisi belli. İnsanlar kendi renkleriyle ve motiflerle alanlara gidiyor. Kadınlar özellikle çiçekli motiflerin olduğu kıyafetleri tercih ediyor. Taşlı motifli kıyafetler de var ama o Newroz’larda çok tercih edilmiyor. Taşlı kıyafetlerin tercih edilmemesi bizim işimizi de kolaylaştırıyor. Bu yıl çiçekli, tek renk ve rahat kıyafetler tercih ediliyor. Alım gücü düşmesinden dolayı insanlar bu yıl daha çok tek renk siparişleri veriyor. O kıyafetleri de renkli kemerlerle süslüyor. Erkeklerin kıyafetlerinde de üç farklı model var. O da kişinin tercihine bağlı oluyor.”
2013 Newrozu
Süleymanoğlu, en yoğun 2013-2015 yıllarında yapılan Newroz kutlamalarında sipariş aldıklarına işaret ederek, “Bizim işimiz ticari anlamda çok çok iyiydi. O yıl inanılmaz bir biçimde bir satış yaptık. O yıl Diyarbakır’da neredeyse her evde dışarıdan gelen bir misafir vardı. 2 hafta boyunca çalışmak için kas gevşetici kullanıyorduk. Ayakta durmak için sürekli kahve içiyorduk. Biz de bu yıl Newroz kutlamalarına dahil olmak için gün sayıyoruz. Biz gitmezsek olmaz. İnşallah her zaman olduğu gibi bu yılda görkemli bir Newroz olur” şeklinde konuştu.
DİYARBAKIR