Saraçhane’deki nefret mitingi sonrası, LGBTİ+ Danışma Hattı’na ayrımcılık ve şiddet konulu başvurular geçtiğimiz yıla göre yüzde 240 arttı
İstanbul Saraçhane’de 18 Eylül’de yapılan LGBTİ+ karşıtı nefret mitingi; Ekim ayında Urfa’da, Konya’da ve Ankara’da da kendisine yer buldu. LGBTİ+ derneklerinin kapatılmasını hedefleyen ayrımcı mitinglerin işaret fişeği Saraçhane’deki miting çağrısı, RTÜK tarafından kamu spotu olarak da yayınlandı.
Kaos GL Derneği, “Bu videoda Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit yurttaşları olan lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve diğer kimliklerin (LGBTİ+) veya onlara dönük hak ihlallerine karşı mücadele eden toplum kesimlerinin yaptıkları eylemlerin görüntülerine yer verilmekte, tamamı LGBTİ+’ları sembolize eden gökkuşağı bayrak ve flamalarının hedefte olduğu görüntülerde LGBTİ+ karşıtlığının mesajı verilmektedir” diyerek kamu spotuna dava açtı.
Öte yandan, mitingler şehir şehir gezmeye devam ediyor. LGBTİ+ dernekleri, mitinglerin LGBTİ+’lara ayrımcılık ve şiddeti arttırdığını belirtiyor. SPoD, İstanbul Saraçhane’deki “Büyük Aile Buluşması”nın ardından LGBTİ+ Danışma Hattı’na gelen başvurulardaki değişiklikleri izledi.
Gazeteci Yıldız Tar’ın haberine göre Saraçhane’nin ardından şehir şehir gezmeye başlayan nefret mitinglerinin etkisini değerlendiren derneğin paylaştığı verilere göre; Saraçhane’deki mitingle birlikte, LGBTİ+ Danışma Hattı’na gelen cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık konulu başvurular bir önceki aya göre yüzde 46, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli şiddet konulu başvurular ise yüzde 36 arttı.
Yüzde 240 oranında artış
2021’de aynı dönemdeki başvurular değerlendirildiğinde ise, daha büyük bir artış ortaya çıkıyor. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık ve şiddet konulu başvuruların toplamı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 240 oranında arttı: “Elde ettiğimiz verilere göre, İstanbul başta olmak üzere bazı illerde düzenlenen LGBTİ+ karşıtı nefret mitingleri nedeniyle olumsuz etkilenen LGBTİ+’lar, bu nedenle LGBTİ+ Danışma Hattı ile iletişime geçtiler. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık ve şiddet konulu başvuruların yüzde 240 oranında artması, LGBTİ+’ların temel hak ve özgürlükleri için acil bir eylem planı oluşturulması gerektiğini gözler önüne seriyor.”
Öte yandan, sosyal hizmet danışmanlığı yönlendirmeleri yüzde 220 artarken, ruh sağlığı danışmanlığı yönlendirmeleri yüzde 47 oranında yükseldi.
*Bu haber MA ve JINNEWS’in tutuklanan gazeteciler için başlattığı dayanışma kampanyası kapsamında MA’da yayınlanmıştır