Şırnak’ta Çevre Bakanlığı yetkilileri, yurttaşlardan hasar için biçilen 75 bin TL’den vazgeçmelerini istedi. Yurttaşlar ise ‘Evimizi yıktırmayacağız’ diyor
Şırnak’ta, yıkılan evlerin yerine yapılan TOKİ konutları hala teslim edilmedi. Çatışmalardan sonra yıkılan evler dışında hasarlı bir şekilde bırakılan ve halkın baştan inşa ettiği evlerin bulunduğu mahalleler için ise “riskli alan” kararı alındı. 2016 yılında alınan ve Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Şırnak ili merkez ilçesi, Cumhuriyet, Gazipaşa, İsmetpaşa, Yeni ve Yeşilyurt mahalleleri içerisinde bulunan ve riskli alan ilan edilen evler yıkılacak.
Devlet yurttaşı mağdur etti
Mağdur edilen yurttaşların evlerine giden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı personelleri, hasar tespitinde bulunacağına Yeşilyurt Mahallesi’ndeki bazı yurttaşlara evlerinden çıkmaları için süre verdi. Yurttaşlar, ağır hasar gören evlerini büyük zorluklarla tekrar inşa ederken Bakanlığın bazı ailelere, “Evinin yıkılmasını istemiyorsan sana bugüne kadar verdiğimiz kira ve eşya parasını ver” dediği ileri sürüldü.
‘Kendi evimizi yaptık’
Hukuk mücadelesi vermeye hazırlanan yurttaşlar, sadece 6 bin TL eşya parası dışında başka bir şey talep etmediklerini söyledi. Mahalle sakinlerinden Nure İdin, kendi yaptıkları evlerinin yıkılmaması için bütün taleplerinden vazgeçtiklerini ve devletten para almak istemediklerini belirtti. Yasak sırasında çatışmaların şiddetlenmesiyle evlerinden çıkmak zorunda kaldıklarını ve aylarca çadırda yaşadıklarını ifade eden İdin, “Karı kışı ve baharıyla birlikte 7 ay, 4 aile o çadırda yaşıyorduk. Çocuklarımızın hepsi hastalanmıştı. Çatışmalar bitince buraya geldik. Evimiz çok büyük bir hasar görmemişti ama evleri yıkan kepçe mezarlığın duvarını evimizin üstüne yıkmıştı. Bakanlıktan buraya gelenler birkaç defa hasar tespit raporu tuttu. Onlardan sadece beyaz eşya parası olarak 6 bin TL aldık, başka da bir şey almadık. Kendi evimizi biz yaptık” diye konuştu. “Eşim buradaki irtibat ofisine gidip konuştu. Bize ağır hasar için 75 bin TL değer biçilen miktardan vazgeçtiğimiz zaman evimizi yıkmayacaklarını söylediler” diye konuşan İdin, “Biz de gidip o sözleşmeyi imzaladık. Şimdi ‘yıkmayız’ diyorlar ama hala elimizde kesin bir şey yok. Devletten ne hasar ne de başka bir şeyin parasını istemiyoruz” dedi. Ne olursa olsun evlerini ve mahallelerini terk etmeyeceklerini vurgulayan İdin, “Biz Kürt’üz burası da bizim toprağımız. Ne evimizi yıktırırız ne de yıkılsın diye çıkarız” diye konuştu.
ŞIRNAK/JINNEWS