Ağrı’nın Aşağı Saklıca köyünde yaşanan ve 150’ye yakın hayvanın öldüğü sel sonrası aileler, ne hasar tespiti yapıldığını ve AFAD’ın çadır verdiğini söyledi
Ağrı’ya bağlı Aşağı Saklıca (Wêretega Jêrîn) köyünde 11 Temmuz akşamı yaşanan sel nedeniyle koçerlere ait 150’ye yakın koyun sel sularına kapılarak öldü.
MA’dan Dindar Karataş’ın haberine göre; köyde bulunan bir çoban selden canını zor kurtarırken, çadırlarda kalan koçerlerin ise çocuklarını alarak çadırlardan çıkmalarıyla yaşanacak bir facianın da önüne geçtiler. Birçok çadır ve çadırlarda bulunan malzemeleri de sel götürdü. Koçerler günlerdir sel suları nedeniyle çamur deryasına dönen yerde yaşıyor. Koçerler yardım talebinde bulundu.
‘Çadır ve battaniyeye ihtiyacımız var’
Koçerlerden Nazelin Yüzen, yaşanan sel felaketi sonrası 150 koyunlarının öldüğünü söyleyerek, ayrıca yüzlerce torba yünün de sel sularında kaybolduğunu belirtti. Yüzen, bütün eşyalarını selin götürdüğünü ve günlerdir çamur dolu çadırlarda uyuduklarını söyleyerek çadır ve battaniyelere ihtiyaçları olduğunu vurguladı.
‘Yardım yapmadılar’
Köy Muhtarı Hummet Atabey da 11, 12 ve 13 Temmuz tarihlerinde ayrı ayrı 3 sel felaketi yaşadıklarını belirterek en büyük zararın ise 11 Temmuzda yaşanan sel nedeniyle oluştuğunu belirtti.
Köyde yaylacılara ait 150 koyunun sel sularına kapılarak öldüğünü hatırlatan Atabey, köyde birçok tarım arazisinin de selden zarar gördüğünü ifade etti. Köylü olarak çok büyük bir mağduriyet yaşadıklarını ifade eden Atabey, şuan için kendilerine bir yardım yapılmadığını söyledi.
AFAD büyük felaket olunca çadır veriyor
AFAD’a çadır temin etmek için başvurduklarını kaydeden Atabey, “AFAD bize çadır vermeleri için çok büyük bir hasarın oluşması gerektiğini belirtiyor. Bundan daha büyük hasar mı olur? İnsanlar çamurun için de yaşıyor. İnsanların bu durumda olmasına onların vicdanları nasıl el veriyor bilmiyorum. Bu insanların zarar ve ziyanlarının karşılanmasını talep ediyoruz. Burada şuan onlarca insan çamur dolu çadırlarda uyuyorlar. Aileleri köyden getirdiğimiz römorka yerleştirdik. Selden önce dereyi geçmek için demirden yapılan bir köprü vardı onu da sel götürdüğü için insanlar dereden geçmek zorunda. Bu insanların ne kap yemekleri ne de üzerlerine atacak bir battaniyeleri var” dedi.
AĞRI