ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, NATO tartışmaları ile ilgili ‘Devri kapanabilir’ yorumunu yaptı ve Rusya ile Çin’i sert ifadelerle eleştirdi. Pompeo DSG’ye desteğin devam edeceğini de söyledi
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, NATO’ya dair eleştirileri üyeler arasında tartışma yarattı. Almanya, NATO’nun gereksinimine vurgu yaparken, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, NATO’nun “günümüzün zorluklarıyla mücadele edebilecek şekilde” güçlenmesi gerektiğini söyledi. Pompeo, Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) desteklerinin devam edeceğini de belirtti.
Berlin’de konuşan Pompeo, Çin’in kendi halkına uyguladığı baskıların Doğu Almanyalılara çok tanıdık geleceğini söyledi, Rusya’yı ise komşularını işgal etmekle ve muhalefeti ezmekle suçladı. Macron’un “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” sözlerine katılmadığını belirten Pompeo ancak NATO’nun ‘değişmesi’ gerektiğini ifade etti. Pompeo, “70 yılın ardından NATO’nun büyümesi ve değişmesi gerek. Günümüzün gerçeklikleri ve zorluklarıyla yüzleşmesi gerek” diyerek, şunları ifade etti: “Eğer uluslar NATO’nun ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlamadan, sözlerini tutmadan NATO’nun savunma faydalarından yararlanabileceğini düşünürse, NATO etkisizleşebilir veya NATO’nun devri kapanabilir.”
‘İrrasyonel insanlar canımı sıkıyor’
Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30’uncu yıl dönümü etkinlikleri vesilesiyle Almanya’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya, Çin ve İran’ı sert ifadelerle hedef aldı. Pompeo, Almanya’nın ABD ile birlikte bu otoriter rejimlerin karşısında durması gerektiğini savundu. Avrupalı müttefiklerini Rusya, Çin ve İran’a karşı daha sert tavır takınmaya davet eden Pompeo, bu ülkelere enerji, ekonomi ve teknoloji alanındaki bağımlılığın da azaltılmasını istedi. Batılı müttefikler arasında, Rusya’yı daha güvenilir bulan ülkeler olmasının kendisini kaygılandırıp kaygılandırmadığı sorusuna ise Pompeo, “Evet, bu beni kaygılandırıyor, insanların irrasyonel olması beni her daim kaygılandırır… İrrasyonel insanlar canımı sıkıyor” yanıtını verdi.
‘DSG’ye desteği sürdüreceğiz’
Pompeo ayrıca bir katılımcının, “Suriye’deki Kürtleri, Türkiye’nin hedefi haline getirdiniz, Moskova’nın bölgeye girişinin yolunu açtınız. Bu ABD’nin dış politikasının saygınlığına zarar verdi mi?” sorusunu yanıtladı. Soruyu, “ABD böyle bir şey yapmadı” diyerek yanıtlamaya başlayan Pompeo, ABD’nin Kürtlere kaynak sağladığını ve bununla ‘gurur duyduklarını’ belirterek, “Onlara desteğimizi sürdüreceğiz. Çünkü bunun çıkarımıza olduğunu düşünüyoruz. Ama bu Avrupa’nın da çıkarına” ifadelerini kullandı.
‘Biz Erdoğan’a karşı çıktık’
Bu değerlendirmesinin ardından moderatörün, “Sizin Suriye’den çekilmenizle…” başlayan sözlerini de kesen Pompeo, “Bu yanlış. Bakın, bu çok mühim” diyerek ABD’nin Suriye’den çekilmediğini söyleyerek şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye’ye saldırı kararı aldı. Biz karşı çıktık. Alman ve Fransız hükümetleri de itiraz etti. Bu karar Erdoğan’a ait. Biz ise stratejik bir karar alarak IŞİD ile mücadeleye devam etme kararı aldık. Şu anda Suriye’de olan budur.”
Economist’e konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’nin ittifaka yeterince önem vermediğini savunmuş, Suriye’nin kuzeyindeki ABD askerlerini çekmeden önce NATO’ya danışmamasını buna örnek olarak göstermişti. Macron NATO’nun kolektif savunma sözüne hâlâ sadık olup olmadığını sorgulamıştı. Perşembe günü konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Macron’un “sert sözlerine” katılmadığını söylemişti.
Kaynak: DW