‘Nano maske’ kullanımı konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. İbrahim Akkurt, bu tür maskelerin uzun vadede kanser gibi hastalıklara neden olabileceğine dikkat çekti
Koronavirüs salgınıyla (Covid-19) beraber piyasaya hızla yayılan maskeler sürüldü. Nasıl ortamlarda üretildiği belli olmayan maskeler de endişeye neden oluyor. İş ve Meslek Hastalıkları ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt, “nano maske” kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Emrullah Acar’a konuşan Akkurt, salgının her yere yayılması nedeniyle herkesin maske takmasının uygun olduğunu belirtti. Basit cerrahi maskelerin kullanıma uygun olduğunu söyleyen Akkurt, pozitif vakalarla yakın temasta olan sağlık personellerinin de FFP2, N 95 ve N96 kullanması gerektiğini söyledi.
‘Masum bir teknoloji değil’
Akkurt, nano-maskenin son 10-15 yıldır giderek yayıldığını ve sağlık dostu bir malzeme olarak anlatıldığını ama orta ve uzu vadeli etkilerinin bilinmediğini söyledi: “Nano teknolojinin ana maddesi nano pasikül denilen büyüklüğü 0,1 mikronun altında olan olaylar, 100 nanometredir ki bu koronavirüste 100-120 nanometre çapındadır. Nano maskelerin lifser özelliği dolayısıyla çok yüksek oranda koruma sağlanması düşünülür ancak nano teknoloji masum bir teknoloji değil.”
Nano teknolojinin doğa dostu, insana ve çevreye zarar vermediği iddialarının doğru olmadığına sözlerine ekleyen Akkurt, nano teknolojiye karşı nanotoksikoloji bilim dalı oluşturulduğuna dikkati çekti. Yeni bilim dalıyla beraber, nano teknolojinin zararlarının bilimsel deneylerle ortaya çıktığını altını çizen Akkurt, bu zararları “Kanserden tutun da kanın pıhtılaşmasını sağlayıp felçlere, kalp krizlerine, ciğer felçlerine, alerjik reaksiyonlara” diye sıraladı.
Akkurt, “Bu zararların insana yansıyan etkilerini laboratuvar ortamında ortaya koyacak bir yolumuz yöntemimiz maalesef yok” diye ekledi.
‘Evde kendiniz de yapabilirsiniz’
Yurttaşların 3 katlı cerrahi maske kullanması gerektiğini belirten Akkurt, bu maskelere ulaşamayanlar için ise, “Evde kendileri kumaş maske yapabilir. Evde yapılan kumaş maskeler için yapılan araştırmalarda tutuculukları yüzde 25’i geçmediği gösteriyor. Bu hiç yoktan iyidir” diye konuştu.
ANKARA