Safiye Alagaş/İstanbul-Jinnews
İktidarın nafakaya ilişkin yapmak istediği ve kadın örgütlerinin tepkisine neden olan düzenleme şimdiden erkekleri harekete geçirdi. İstanbul’da yaşayan Rauf Ahmet Güngör evli olduğu Tülay Tatar ile 2010 yılında ayrıldı. Boşanmayı gerçekleştiren Büyükçekmece 3. Asliye Mahkemesi, Rauf Ahmet’in Tülay Tatar ‘a ayda 200 TL yoksulluk nafakası vermesine karar verdi.
Rauf Ahmet, 8 yıldır Tülay Tatar’a ayda 200 TL nafaka veriyor. Bu süre zarfında verilen nafakada hiçbir değişiklik yapılmadı. Tülay Tatar’ın nafakaya ihtiyacı olmadığını ileri süren Rauf Ahmet, Küçükçekmece 2. Aile Mahkemesi’ne dava açarak nafakanın kesilmesini talep etti. Rauf Ahmet dilekçesinde ise, Tülay Tatar’ın bir süredir babasından kalan emekli maaşı aldığını, kendisine bağlanan maaştan dolayı ödediği nafakaya ihtiyacının kalmadığını ileri sürdü. Kendisinin de emekli olduğunu, oğlunun yanında kaldığını ve kira ödemediğini belirten Rauf Ahmet, Tülay Tatar’ın annesiyle birlikte yaşadığını, babasından kalan emekli maaşı gerekçesiyle 2010 yılında bağlanan nafakanın kaldırılmasını ve vekalet ücretinin Tülay’a yüklenmesini talep etti.
Mahkemeye verdiği ifadede davanın haksız ve mesnetsiz olduğunu belirten Tülay Tatar, bu hayat koşullarında zor yaşadığını, babasından kısa bir süredir emekli maaşı aldığının doğru olduğunu ancak geçinmesine yetmediğini, Rauf Ahmet’in maddi durumunun daha iyi olduğunu, yıllardır 200 TL gibi düşük bir nafakayı bile düzenli ödemediğini dile getirdi. Annesiyle değil yalnız yaşadığını ifade eden Tülay Tatar, 3 kardeş olduklarını ve annesinin dönüşümlü olarak kendilerinde kaldığını söyledi.
Tülay, epikriz (ameliyattan sonra verilen rapor) raporunu mahkemeye sunarak, davanın reddine karar verilmesini talep etti. Davanın tüm dosya kapsamını değerlendiren mahkeme, toplanan deliller ve tanık beyanlarına göre Tülay’ın kirada oturduğunu, babasından kalan aylık yetim aylığı ile geçindiğini ancak bunun yetmediğini aktardı. Tülay’ın ailesinin ve çevrenin yardımıyla geçindiğine vurgu yapan mahkeme, Rauf Ahmet’in emekli olduğunu aynı zamanda güvenlik görevlisi olarak çalıştığına dikkat çekti. Mahkeme nafakanın kaldırılması ya da arttırılmasına neden olabilecek olağanüstü bir değişiklik olmadığına karar vererek şunlara dikkat çekti: “Davalı kadının yoksulluğunun ortadan kalktığının kabul edilebilmesi için; asgari ücret düzeyinin üzerinde hayatını tek başına idame ettirecek kadar gelirinin bulunması ve gelirinin devam etmesinin gerekli olduğu, davalının mevcut gelir-gider durumu itibariyle bu durumun gerçekleştiğini söylemenin mümkün olmadığı anlaşılmakla davanın reddine karar vermek gerekmiştir.” Mahkeme, ayrıca Rauf Ahmet’in yaptığı yargılama giderlerinin üzerine bırakılmasına karar verdi.