Myanmar’da uzun aradan sonra ilk defa idam cezası uygulandı. Askeri yönetim demokrasi talep eden 4 aktivisti idam etti
Myanmar’daki askeri cunta “terör faaliyetlerinin” gerçekleştirilmesine yardımcı olmakla suçladığı, demokrasi talep eden 4 aktivisti idam ettiğini açıkladı.
Eski milletvekili ve hip-hop sanatçısı Phyo Zeya Thaw, yazar ve aktivist Kyaw Min Yu, Hşa Myo Aung ve Aung Thura Zaw idam edilen isimler oldu.
Kapalı yürütülen davalarla Ocak-Nisan 2022’de ölüm cezasına çarptırılan 4 kişi darbeyle yönetimi ele geçiren cuntaya karşı mücadele eden silahlı milislere yardım etmekle suçlanıyordu.
41 yaşındaki Phyo Zeya Thaw, Myanmar’ın eski lideri Aung San Suu Çii’nin yakın destekçilerinden biriydi. Phyo Zeyar Thaw’un eşi Thazin Nyunt Aung kocasının idamı ile ilgili bilgilendirilmediğini söyledi.
Myanmar’da (Burma) on yıllardan sonra ilk defa uygulanan idam cezası hem yurt içinde hem de uluslararası arenada tepkilere neden oldu.
Askeri yönetimin yasadışı ilan ettiği ülkenin gölge yönetimi Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) idamları kınayarak uluslararası toplumdan cuntaya karşı harekete geçmesini istedi.
BM raportörü: Öfkelendim ve yıkıldım
Birleşmiş Miller’in Myanmar insan hakları özel raportörü Tom Andrews yaptığı yazılı açıklamada “Cuntanın Myanmar yurtseverleri ve insan hakları savunucularını idam etmesi haberi karşısında öfkelendim ve yıkıldım” ifadelerini kullandı.
Reuters’e konuşan bir kaynak aktivistlerin ailelerinin tutuklu bulundukları sömürge döneminden kalma Insein hapishanesine 22 Temmuz Cuma günü gittiklerini ama sadece bir yakının telekonferans yoluyla konuşmasına izin verildiğini aktardı.
Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN’ın dönem başkanlığını yürüten Kamboçya Başbakanı Hun Sen haziran ayında yaptığı bir açıklamada askeri cuntanın idam cezalarını uygulamaması çağrısında bulunmuştu.
Askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020’deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021’de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti. Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 1800’ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi ise halen içeride tutuluyor. Ordu ile etnik silahlı gruplar arasındaki devam eden çatışmalar nedeniyle çok sayıda insan hayatını kaybederken, on binlerce kişi yerinden edildi.
Kaynak: Euronews