Anadilde müzik çalışmaları yapan Ma Music Akademisi koronavirüs salgını sebebiyle çalışmalarına online olarak devam ediyor. Koordinatör Kanîwar, ‘Evde kalın ama müziksiz kalmayın’ diyor
Neğşirvan Güner
Salgın sürecinden dolayı online dersler vermeye başlayan Ma Music Akademisi, “Herkes İçin Müzik, Her Yerde Müzik” felsefesiyle evlerde video derslerle yoluna devam ediyor. Diyarbakır’da Doğal Ritm Orkestrası, Ma Çocuk Orkestrası, Ma Kadın Orkestrası, Ma Orkestrası ile Geleneksel Kürt Müziği bölümlerinde anadil çalışmalarını yürüten Ma Music Akademisi 30 eğitmeni ile 1 yaş ve üzeri yaklaşık 700 öğrenciye video dersler ve online dersler ile ulaşıyor. Ma Music Akademisi koordinatörü Şêrko Kanîwar ile online ders deneyimlerini konuştuk.
- Yaşanan bu süreçte evlerimize çekildik. Ma Music Akademisi neler yapıyor?
Toplumda umutsuzluk ve geleceğe yönelik karamsarlığın öne çıktığı kriz dönemlerinde, şüphesiz ki müzik iyileştirici rolünü oynayıp umudu diri tutmayı başarabiliyor. Ma Music, kurulduğu günden bu yana, her koşulda ve nerede olursa olsun, herkese müziği ulaştırmanın sözünü ve kararlılığını yineliyor bu süreçte de aslında. Kendi sağlığıyla beraber toplum sağlığını koruma hassasiyetiyle bizler de evlerimize çekilerek dijital ortamda öğrencilerimize ve müzik dinleyicilerine ulaşmaya çalışıyoruz.
Ma Music’te farklı kategorilerde müzik eğitimleri olduğundan, videolarda çeşitlilik gösteriyor. 2-5 yaş gruplarında bulunan çocuklar için her yaşa özel videolar, Ma Çocuk Akademisi’nin 14 farklı şubesi ve 5 farklı akademik düzeyde her bir ders için ayrı ayrı videolar, Ma Music akademisi, dengbêj akademisi ve tüm kurslar için de, her seviyeye uygun video dersler her hafta periyodik olarak ev ortamında hazırlanıp öğrencilerin, ailelerin whatsapp gruplarında paylaşılıyor.
Her hafta, online ve video dersler için 195 adet farklı içerik video ders/online ders, 30 eğitmen tarafından hazırlanıp 657 öğrenciye farklı iletişim platformları üzerinden ulaştırılıyor. Her öğrenci de kendisine haftanın aynı gün ve saatinde gönderilen videoyu evde tekrar edip varsa soruları, ilgili eğitmen ile görüntülü telefon görüşmesi yapıp haftalık dersini tamamlıyor. Tabi bu süreçte köyde, ailesiyle birlikte yaşayan eğitmenlerimiz bazen internete ulaşma noktasında sıkıntı yaşasalar da, derslerin aksamaması için haftada bir kez köylerine yakın bir dağın tepesine çıkıp bir ağacın altında online ya da video dersini yapmaya çalışıyorlar.
Bu sürecin sistematik bir şekilde ilerleyebilmesi için de her hafta düzenli bir şekilde tüm eğitmenlerin dersleri koordine edilip bir sonraki hafta için varsa eksiklikler gideriliyor.
- Doğal Ritm Orkestrası, Ma Çocuk Orkestrası, Ma Kadın Orkestrası ve Ma Orkestrası ile Geleneksel Kürt Müziği bölümlerindeki öğrencileriniz için nasıl bir çalışma modeli geliştirdiniz?
Doğal Ritm Orkestrası ve Ma Çocuk Orkestralarının tüm üyeleri aynı zamanda Ma Çocuk Akademisi’nin de öğrencileri olduğundan, ilk etapta eğitimin aksamaması için akademi dersler ile uzaktan eğitime başladık. Ancak şu anda her iki orkestra için de evden video yoluyla kaydedebilecekleri çalışmalar hazırlıyoruz. Bir çocuk orkestrasını online ve veya video yoluyla çalıştırmanın zorlukları ve dezavantajları var elbette. Bunu aşabilmek için ilk etapta tüm çocukların dahil olacağı birer video klip yapma hazırlıklarımız başladı. Çocuklara demo bir video kayıt gönderilip, her çocuktan kendi çaldığı enstrümanına uygun partisyon da gönderilecek. Kendi eğitmeninin de yardımı ve yönlendirmesiyle evde çalışıp video kaydı almaya çalışacak. Çocuklardan toplanan bu videoların evde kurduğumuz stüdyo ortamında edit-mix-masteringeleri yapılarak Ma, Li Her Malê ye.. etiketiyle tüm sosyal medya hesaplarımızdan yayınlanacak ve periyodik bir hal alacak.
Ma Kadın Orkestrası ve Ma Orkestramız da aynı çalışma prensibiyle periyodik bir şekilde ev ortamında ürettimlerini gerçekleştirip bunları sosyal medya hesaplarımız üzerinden halka ulaştırmaya çalışacağız ki bunun ilk örnekleri Koma Ma ile Newroz için yaptığımız klip ve Xezan şarkısı oldu. Şu anda Orkestra Ma için bir aranje yapmaktayız. Ma’nın geniş orkestrasının çalıp seslendireceği stranın hazırlıkları başladı. Pek yakında paylaşma imkanı bulacağız. Bildiğiniz üzere Ma Music, uluslararası müzik çalışmalarını da yıl içinde sistematik bir şekilde gerçekleştiriyor. Evlere çekilme sürecinden kaynaklı yurt dışından gelemeyecek olan kardeş müzik okulu olduğumuz Amsterdam Aslan Muziek Centrum ile ortak iki stran yapacağız. Ma’nın ve Aslan Muziek’in eğitmenlerinin ortak çalışması olarak sosyal medya hespalarımızdan paylaşacağız bu üretimi de.
Dengbêj Akademisi’nin öğrencilerinin Cembelî stranı için eğitmenlerinin eşliğinde uzaktan çalışmaları devam ediyor. Bu da bir video klip şeklinde halkımıza sunacağımız bir Dengbêjî çalışma olacak.
- Akademiniz bünyesinde eğitim alan çocuklara dair neler yapıyorsunuz?
Çocukların özellikle bu evde kalma sürecini ve ölümün sıkça telafuz edildiği süreci travmatize olmadan atlatabilmeleri oldukça önemli. Müzik ve diğer tüm sanat disiplinleri de bunun çok etkili bir yolu aslında. Ülkedeki, dünyadaki tüm çocuklar bu süreçte evlerinde ama bir yandan da dijital-sanal-online eğitim bombardımanına tutulmuş vaziyeteler adeta. Sırf bu açıdan bile olsa, Ma’nın çocuk dersleri ve çalışmaları, daha çok çocuk katılımını esas alan, çocuğun müzik yaparken eğleneceği, dört duvar arasında ama ruhunu özgürleştirecek, hayal dünyalarını zenginleştirecek tarzda eğitimler vermeye çalışıyoruz. İçinde bulunduğu ortam ve sürecin kasvetli yapısından kaynaklı özellikle çok bunalmış çocukların evdeki gönderdiğimiz etkinliklere katılmak istemediklerini belirten çok az da olsa çocuklarımız var. Böylesi bir durumda çok katılımını esas alıp çocuğun aile tarafından zorlanmaması gerektiğini paylaşıyoruz aileler ile. Size küçük bir anektotla durumu izah edebilirim aslında.
3 yaşında müzik eğitimi alan bir öğrencimin geçen hafta online çalışırken kameranın önüne gelip, “Bu ne biçim mamoste?” diyor. Mamoste ise “Neden Ma Music’te değil de evdeyiz?” deyip dersi terketmesi durumu izah ediyor sanırım. Çocuklar evde çok sıkılmışlar ve önümüzdeki bir iki hafta içinde yeni yöntemler bulup sosyal etkileşimi diri tutan girişimlerde bulunup bazı küçük etkinlikler yapmaya başlayacağız. Örneğin temburumuzu, kemanımızı, defimizi elimize alıp öğrencilerimizin evinin kapısına gidip onlarla beraber birkaç adım mesafede de olsa stranlar söylemeyi planlıyoruz. Videolar ve online dersler ile evlere giremeyen sinerjiyi canlı ve diri tutmak zorundayız.
Önümüzdeki hafta YouTube kanalımız üzerinden canlı konserler vermeye başlayacağız. Bunun planlaması da bitmek üzere. Evde kalın ama müziksiz kalmayın diyoruz.
Ma Music Akademisi’nin çalışmalarına aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
https://www.youtube.com/channel/UCamghLUkcsKDBIDRM7vCQYQ/videos