Dövizde yaşanan yükselme ve ekonomik kriz nedeniyle inşaat başta olmak üzere birçok sektöre destek paketi açıklanıp borçları ertelenirken, krizin acısı yine çiftçilerden çıkıyor. Çiftçilerin elektrik ve su borcunun tarımsal destek ödemelerinden kesilmesine karar verildi
Tarımsal destekleme ödemesi almaya hak kazanan çiftçilerin su kullanım hizmet bedeli ile tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji borcu alacağı destekten mahsup edilecek. Dünya Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün Resmi Gazete’nin 6 Eylül 2018 tarihli sayısında yayınlanan tebliğ ile, devlet tarafından yapılacak tarımsal destekleme ödemesi almaya hak kazanan çiftçilerin vadesi geldiği halde ödenmeyen sulama işletme ve bakım ücreti veya su kullanım hizmet bedeli ile tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji borcu alacağı destekten mahsup edilecek. Çiftçinin önce borcu tahsil edilecek, alacaklı kurum, kuruluş ve şirketlere aktarılacak, kalan para çiftçiye destekleme olarak ödenecek.
Şirket borcunu devlet arıyor
Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğ, Tarım ve Orman Bakanlığı tarımsal desteklemelere ilişkin ödemelerin Ziraat Bankası’na elektronik ortamda iletilmesini, ayrıca, çiftçilere ait bütün vadesinde ödenmemiş işletme ve bakım ücreti veya su kullanım hizmet bedeli borcu bulunan su kullanıcılarına ait kimlik (T.C. kimlik numarası/vergi numarası, isim-soyisim) ve borç bilgilerini Ziraat Bankası’nın istediği dosya formatında hazırlayarak güvenli veri transferini yapacak. Bu veriler her hafta güncellenecek.
‘Güvenlik’ engeli de var
Su ve elektrik kesintilerinin yanında destekten yararlanmanın bir başka engeli de ‘güvenlik soruşturması’ olarak çıkıyor. Daha 2017’den beri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, desteklerin dağıtımında ‘soruşturma’yı veri alıyor. Zamanın bakanı Eşref Fakıbaba, 2017 Eylül ayında bir soru önergesine verdiği yanıtta, “FETÖ, PKK ve diğer örgütlerle ilişki şüphesi ile haklarında soruşturma açılan çiftçilere, soruşturmalar bitene kadar ödeme yapılmadığını” itiraf etmişti. Böylece özellikle bölgedeki desteklerin çoğunun AKP yandaşı aileleer akıtılması garanti altına alınmış oluyor.
Devlet alacağına şahin!
Kamu alacaklarındaki gecikme faizine yapılan zamdan sonra, şimdi de tecil faizi yüzde 22 olarak belirlendi. Tecil faizi zamanında ödenmeyen borçların taksitlendirilmesi sırasında kullanılıyor. Dün de yine kamu alacaklarındaki gecikme zammı faiz oranı yüzde 1.40’ten yüzde 2’ye çıkarılmıştı. Her iki karar da dünden itibaren yürürlüğe girdi
EKONOMİ SERVİSİ