EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, tecavüz faili Musa Orhan’ın korunmasına yönelik konuştu. Barbaros, ‘Suç işleyen kamu görevlileri olunca süreç çok daha korumacı işliyor’ dedi
Batman’da 18 yaşındaki İpek Er’i 20 gün alıkoyarak cinsel saldırıda bulunan ve Er’i intihara sürükleyerek yaşamını yitirmesine sebep olan uzman çavuş Musa Orhan, cezasızlığın son örneği oldu. Er’in şikayetine rağmen Musa Orhan’nın tutuklanmaması, İpek Er’in intihara sürüklenmesine neden oldu. Fail, İpek Er’in yaşamını yitirmesinin ardından, kamuoyu baskısıyla tutuklandı.
‘Süreç korumacı işliyor’
Yaşananları değerlendiren Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, hükümetin kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz davalarında suçun faillerine karşı bir koruma duvarı oluşturduğunu söyledi. Kadınların bu nedenle failin yargılanması, adaletin sağlanması için her defasında mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Barbaros, “Failler uzun uğraşlarla, çabalarla gözaltına aldırılıyor, mahkemeler serbest bırakıyor, yeniden tepki örgütlendiğinde tutuklanabiliyor. Fail Musa Orhan gibi kamu adına görev yapanlar, emniyet görevlileri, ordu mensupları veya yerellerde suç işleyen kamu görevlileri olduğunda süreç çok daha korumacı işliyor” dedi.
Soruşturma bile açılmadı
Kürt illerinde işlenen suçlarda durumun vahametinin çok daha ağır olduğuna dikkat çeken Barbaros çatışmacı, gerginlik politikalarının sürdüğü, hak ihlallerinin yoğunlaştığı koşullarda tecavüz dahil kadınlara ve çocuklara yönelik suçların artışına ve suç işleyenlerin çekincesiz şekilde korunmasına tanıklık edildiğinin altını çizdi. Barbaros şöyle devam etti: “90’lı yıllarda yaşananlar, Sur, Nusaybin, Cizre operasyonları örneğinde olduğu gibi kamuoyuna bu suçlar açıkça yansıdı ve cezasızlığı bırakalım soruşturma bile açılmadı. Aksine suçu işleyenler değil, suçu haber yapanlar, dillendirenler, adalet peşine düşenler suçlandı, yargılandı. Musa Orhan’ın tutuklanması kadın hareketinin ısrarlı mücadelesinin başarısıdır. Bu kararlılığı yargılanma sürecinde de, gerçek adaletin sağlanması için göstermek gerekir.”
‘Topyekûn mücadele’
Kadınlara yönelik saldırılara karşı topyekûn mücadele edilmesi gerekliliği üzerinde duran Barbaros, “Sistemin ve sistemin yargısının bir bütün olarak değişmesi gerekir. Kendi kendine değişmeyeceğini bildiğimiz bu düzende, haklarımız ve hayatlarımız için daha çok yan yana gelmeye, topyekûn saldırılara karşı topyekûn mücadele etmeye ihtiyacımız var” dedi.
Gülistan Azak/İstanbul-Jinnews