Sosyal medyada paylaştıkları haber linki ile Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Musa Çitil’i hedef gösterdikleri gerekçesiyle 7’si gazeteci 8 kişi hakkında açılan davanın duruşmasında mahkeme heyeti, “Çitil’in davaya katılan olarak kabulüne” karar verdi.
Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA), Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağı dönemine ilişkin “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla yayınlandığı haberi sosyal medya hesaplarından paylaştıkları gerekçesiyle gazeteciler Ömer Çelik, A.Vahap Taş, Çağdaş Kaplan, Selman Çiçek, Hamza Gündüz, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ile Selim Gönenç hakkında açılan davanın 2’inci duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Çitil’den 40 sayfalık dilekçe
Mahkeme heyeti, Musa Çitil’in 40 sayfalık dilekçeyi mahkemeye sunduğunu söyledi. Sunduğu dilekçesinde, gazetecilerin verdikleri ifadelerinde “Basın özgürlüğü kapsamında haber yaptık” beyanlarında bulunmasına atıfta bulunan Çitil, “Söz konusu beyanların zamanlaması ve halen devam ettiği göz önüne alındığında ismimi ve resmimi paylaşarak bölücü terör örgütüne destek ve propaganda faaliyetlerine ısrarlı devam ettikleri; gerçek dışı haber yaparak iftira yaymak ve paylaşmak suretiyle şahsım başta olmak üzere bütün Jandarma Genel Komutanlığı mensuplarının ve diğer güvenlik güçlerinin terör örgütü karşısında icra ettiği başarılı operasyonları karalamaya çalıştıkları ve başarılı görev yapan personeli sindirmeye çalıştıkları sabittir” iddiasında bulundu.
Haberleri ek delil olarak sundu
Çitil’in dilekçesinde şikayetçi olduğu gazetecilere dair sunduğu “ek deliller” ise, açılan dava ve ilk duruşmaya dair farklı basın-yayın organlarında çıkan haberler den oluşuyor. Çitil, Mezopotamya Ajansı (MA), Artı Gerçek, Yeni Yaşam gazetesi, Gazete Karınca ve Alman WDR kanalı sitesinde yer alan “Sur haberini paylaşan 7 gazeteci hakim karşısında”, “Musa Çitil şikayetiyle yargılanan gazeteciler suçlamayı reddetti”, “Musa Çitil’in şikayetiyle hakkında dava açılan yedi gazetecinin duruşması ertelendi”, “Haber paylaştıkları için: Musa Çitil’in şikayetiyle yedi gazeteciye dava”, “7 gazetecinin yargılandığı dava ertelendi” başlıklı haberleri ek delil olarak mahkemeye sundu.
Sancılı: Çitil’i tanımıyorum
Haber linkini paylaştıkları için gazetecilerin “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın duruşmasına, gazeteci A.Vahap Taş ile avukatı Resul Tamur hazır bulundu. Başka bir davadan tutuklu bulunan Özgür Gündem Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ise SEGBİS üzerinden duruşmaya bağlandı. Sancılı, müşteki Musa Çitil’i tanımadığını, onunla ilgili bir yazısı ya da paylaşımı bulunmadığını, kendisiyle ilgili yazılardan da haberdar olmadığını belirtti. Belirtilen haberin yayınlandığı “ozgurgundem-anf” adıyla bir internet sitelerinin bulunmadığını belirten Sancılı, suçlamaları reddederek beraatını istedi.
Avukat Resul Tamur, haberlerin paylaşıldığı Özgür Gündem adlı internet sitesinin müvekkili Kemal Sancılı’ya ait olup olmadığının tespit edilmesini talep etti.
Davaya katılma talebi
İddia makamı, Musa Çitil’in suçtan zarar görme ihtimaline binaen davaya kabulü yönünde görüş bildirirken, Av. Tamur da Musa Çitil’in davaya katılma talebinin reddedilmesini istedi.
Duruşma ertelendi
Musa Çitil’in davadan zarar görme ihtimaline binaen davaya katılan olarak kabulüne karar veren mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 8 Mayıs 2019 tarihine erteledi.
HABER MERKEZİ