Kürt müziğinde kendisini ‘hizmetkâr’ olarak tanımlayan Müzisyen Murat Demir, ‘Kürt kültüründe bulunan bütün duyguları ve olayları müziğime kattığıma asıl hedefime ulaşacağım’ dedi
26 yaşındaki genç Kürt müzisyen Murat Demir, farklı tarzı ve Kürt müziğine kattığı yeni solukla hiç duyulmamış ezgileri müzik severlerle buluşturuyor. Youtube’da yayınlanan profesyonel olarak çekilmiş aranjörlüğünü Erdem Altınses’in üstlendiği Hoy Nerme şarkısıyla tanındı. Bu parça Demir’in seslendirdiği bir çok ezgi gibi Kürt müziğinde anonim, dilden dile gönülden gönüle aktarılmış. Yeni bir albüm çalışması içerisinde olan Demir, Kuzey Kürdistan’ı şehir şehir gezerek, köy köy dolaşarak unutulmaya yüz tutmuş Kürt ezgileri derleyip, toparlıyor.
ANF Türkçe’ye verdiği röportajda Demir, Kürt müziğine dair çalışmalarını ve asimilasyon üzerine görüşlerini paylaştı.
Kültürel dokularımıza sahip çıkmalıyız
Hakkari’de doğan ve orada büyüyen Demir’i kendisini şanslı olarak niyetlendiriyor, babası ve etrafında gelişen olaylar onun müziğe dair ilgisini arttırmış. “Babam da ezgiler söylerdi” diyor yaşamından söz ederken. Demir, “Kim olursa olsun, nasıl yapıyorsa yapsın, kadın olsun erkek olsun, Müslüman olsun diğer dinlerden olsun, hayatınız nasıl devam ediyorsa ekonomik olarak öyle devam etsin ama kültürel dokularımıza, sanatımıza sahip çıkmalıyız” dedi.
Halkların tarihinde acılar çok fazladır
Müziğin tınısını, duygusunu Hakkari’deki ailesinden ve yaşanmışlıklarından aldığını söyleyen Demir’e. ‘Nedir sizin bu alandaki gayeniz?’ diye sorulduğunda şu cevabı verdi:. Halkların tarihinde acılar çok fazladır. Elbette mutluluklar da vardır, savaşlar, kavgalar da vardır. Bizim tarihimizde de savaşlar, acılar ve sevinçler var. Ben bir müzisyen olarak bunlardan etkilenmedim desem bu baştan aşağıda yanlış olur. Benim müzik tarzım da bunu yansıtıyor. Yaşadığımız acılar, zaferlerimiz ya da mağlubiyetimiz, hikayelerimiz, aşk şarkılarımızın hepsinden etkileniyorum. Ben de tam olarak bütün bunlara hizmet etmek istiyorum. Bunlara hizmet ettiğimde aslında başarmış olacağım.
Asimilasyona karşı duruş
Kendisini sürekli Kürt müziğinde bir ‘hizmetkar’ olarak tanımladığını sözlerine ekleyen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: Müzik kariyerimde önümde duran basamakların şu kadarını çıktığımda başarılı olacağım demiyorum ben, Kürt kültüründe bulunan bütün duyguları ve olayları müziğime kattığıma asıl hedefime ulaşacağım. Bu anlamda az önce de söz ettiğim gibi ben kendimi hizmetkar olarak nitelendiriyorum. Bu bir nokta da asimilasyona karşı, Kürt kültürü, müziğine yönelik, bir duruştur benim için.
Dilimiz kimliğimdir
‘Kimleri dinliyorsunuz?’ diye de sorduğumuz da Demir unutulmaya yüz tutan Kürtçe ezgilere değindi ve şunları söyledi: Ben birçok kişi tarafından tanınmayan Kürt müzisyenleri daha fazla dinliyorum. Biliyorsunuz birçok Kürt ezgisi de unutuldu, kayboldu, kaybolmaya yüz tuttu. Bugün Hakkâri’de, Şırnak’ta 65 70li yaşlardaki insanlarımızın söylediği ezgileri hiçbir zaman duymadık başka yerlerden. Eğer onlar hayatlarını kaybederlerse bu ezgiler de yok olacaktır. Kulağımızı oralara da vermemiz gerekiyor. Bu ezgilere sahip çıkmak kültürel asimilasyona karşı durmak adına çok önemli bence. Yaşamda her şeyden önemlidir kendi kültürüne sahip çıkmak. Dilimiz kimliğimdir’ deniliyoruz. Kimliğimiz! Buradan da bunun ne kadar önemli olduğunu okumamız önemlidir. Bir halktan söz edeceksek eğer onun sanatına, kültürüne bakmamız ve bundan söz etmemiz gerekir. Kültür büyük bir dinamiktir.”
‘Sadece çocuklar için söyleyeceğim’
Bu sıralar yeni bir albüm çalışması içerisinde olduğunu aktaran Demir, şehir şehir köy köy gezerek yeni ezgileri keşfettiğini, kendisinin de yeni besteler yazdığını söyledi. Bundan sonraki müzik serüvenini Demir, “Bazen sadece çocuklar için söyleyeceğim, başka bir zaman söylediğim ezgileri sadece o ezgilerin zamanlarından kalanlar anlayacak. Başka bir gün de aşk şarkıları söyleyeceğim yine aşıklar dinleyecek onları. Ben Kürt çocuklarının hizmetkarı hem de Kürt yaşlılarının hizmetkarı olarak müzik çalışmalarıma devam edeceğim” sözleriyle anlattı.
HABER MERKEZİ