ESCEVDER, Murat Dağı’nda altın ve gümüş madeni kapasite artırımı için kesilecek ağaç sayısının 1 milyonu geçeceğini ve binlerce kilo dinamitle bölgenin yaşanmaz bir yer haline geleceğini belirtti
2017 yılında Kütahya ve Uşak illerinin sınırındaki Murat Dağı’nda Anadolu Export Maden A.Ş. tarafından yapılması planlanan altın madeni çalışmaları, bölge halkının direnişi ve itiraz davalarının kazanılmasıyla engellenmişti. Şirket üç yıl aradan sonra aynı bölgede bu kez “altın gümüş madeni kapasite artırımı, posa döküm ve kırma eleme tesisi” kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Şirketin hazırladığı ÇED dosyası 18 Kasım’da İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.
Tamamen ormanlık alan
Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESCEVDER) tarafından yapılan açıklamada şirketin ruhsatlı sahasının 1300 hektar olduğu, maden arayacağı 415 hektarlık sahanın tamamının da ormanlardan oluştuğu ifade edilerek, “Şirketin ÇED dosyasında ‘1 yıl içinde 212 bin ağaç keseceğiz’ demesine rağmen kesilecek ağaç sayısının 1 milyonu geçeceği hesaplanmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Porsuk, Gediz, Menderes, Sakarya!
Gediz Nehri ve Porsuk Çayı’nın doğduğu, Menderes ve Sakarya’nın beslendiği ayrıca 1. derece deprem riskinin olduğu saha, aynı zamanda ormanla kaplı olduğu halde bile heyelan riski taşımakta ve buna rağmen milyonlarca ton ağır metal içerecek posa bu bölgeye yığılacak. Cevheri çıkarmak için Gediz Nehri’nin ve Porsuk Çayı’nın doğduğu sahada ikisi ana ocak olmak üzere beş ayrı alanda patlatma yapacağı ilk beş yıl için bu ocakların derinliğinin 30 ile 98 metre arasında olacağı ÇED raporunda belirtiliyor.
Yer altı suları yok olacak
Altın aramaya başlanması durumunda Uşak’ta içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan Küçükler Göleti ve Çokrağan Mağarası’nın ilk patlatmalarla çökeceği ve yer altı sularının yok olacağına dikkat çekilerek, “Bölgenin ormansızlaştırılması ve binlerce kilo dinamitin yaratacağı toz, duman ve moloz bölgeyi yaşanmaz bir bölgeye çevirecektir. Beş yılın ardından iki Kışladağ büyüklüğünde oluşacak çukurların ve çöp diye yığılacak 100 milyon ton posanın yaratacağı ağır metal kirliliğinin, Porsuk ve Gediz Çaylarının kurumasının hesabını ve sorumluluğunu kim üstlenecek?” denildi.
EKOLOJİ SERVİSİ