Adana’da rutubet kokan iki odalı evde yaşam mücadelesi veren 4 kişilik Ahmed ailesi, mültecilerin salgın koşullarında yaşadıklarına ayna tutuyor
Mülteciler Derneği’nin verilerine göre, Türkiye’de geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli sayısı 18 Kasım 2020 tarihi itibariyle bir önceki aya göre 10 bin 893 kişi artarak toplam 3 milyon 635 bin 410 oldu. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 2020 verilerine göre ise; Adana’daki Suriyeli mülteci sayısı 250 bin 830. Özellikle toplumun en yoksul kesimlerini vuran salgında mülteciler zorlu bir mücadele veriyor. Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Onur Mahallesi’nde yaşayan 4 kişilik Ahmed ailesi de, bunlardan sadece biri.
Soğuk ama rutubet…
Cuma günü sokağa çıkma yasaklarının başladığı saatlerde Suriyeli gazeteci Nesrin Rihani ile birlikte Ahmed ailesinin ikamet ettiği eve doğru yola koyuluyoruz. İki katlı evin alt katında oturan aile fertlerinden Mahmud El Ahmed bizi kapıda karşılıyor. Kırık demir kapıyı zorlayarak açan Ahmed, selam verdikten sonra içeriye davet ediyor. Karanlık ve aşırı derecede rutubet kokan koridorda ilerlerken, kışın soğuğunda çalıştırılan vantilatörü görünce ikimiz de şaşırıyoruz. “Soğuk ama rutubet kokusunu bastırmak için kullanıyoruz” yanıtı ise mülteci ve yoksulluk gerçeğini bir kez daha yüzümüze çarpıyor.
Devlet yardım yapmıyor
Ailesiyle 2003 yılında göç yollarına düştüğünü anlatan Ahmed, Kilis’te bulunan Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden önce Kilis’e, ardından da Adana’ya yerleştiklerini belirtiyor. Biri 4 diğeri 6 yaşında olan 2 çocuğunun bu kentte dünyaya geldiğini ifade eden Ahmed, ilk yıllarda tarlalarda şimdi de eşiyle birlikte geri dönüşüm fabrikasında çalıştığını dile getiriyor. Zor şartlarda günde 11 saat çalıştıklarını kaydeden Ahmed, emeklerinin karşılığının ise 80 ila 100 TL arasında değiştiğini belirtiyor. Ülke şartlarında aldıkları yevmiyenin yetmediğini söyleyen Ahmed, “Devletten hiçbir şekilde yardım alamadık. Eşim Kızılay Kart’ı için iki kez başvurdu. ‘3 çocuğunuz yok. Ayrıca dul da değilsin. Bu haktan yararlanamazsınız’ denilerek başvurumuz reddedildi. Eşimle işe gidiyoruz, çocukları da bir kadının yanına bırakıyoruz. Kadına ayrıca bakıcı parası veriyoruz. Kiram 400 TL, elektrik 200 TL’den aşağıya gelmiyor. Aldığımız maaş yetmiyor. Bu pandemide yasaklar olunca da çalışamıyoruz” diyor.
Çocuklar sürekli hasta
Salgın koşullarında çalışmanın da sağlığa erişimin de zor olduğunu vurgulayan Ahmed, evdeki rutubetten etkilendiklerini ve özellikle çocuklarının sürekli hastalandığını kaydediyor. Gittikleri sağlık kuruluşlarında gerekli sağlığa erişemediklerinin altını çizen Ahmed, salgından dolayı zor günler yaşadıklarını vurguluyor. Emeklerinin karşılığını alamadıklarını ekleyen Ahmed, devletin kendileri gibi zor durumda olan Suriyelilere yardım etmesini istiyor.