Fas’ın kuzeyindeki Melilla’ya geçmek isteyen binlerce göçmene yönelik Fas polisi saldırısında, en az 23 kişi yaşamını yitirdi
İspanya’ya bağlı Melilla’ya geçmeye çalışan binlerce göçmen, Fas polisinin insanlık dışı şiddetine maruz kaldı. Görüntülerin sanal medya hesaplarında dolaşması birçok kesimin tepkilerine neden oldu. Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan habere göre, tepkiler kısa sürede uluslararası kamuoyuna taşındı.
Sanal medyada yapılan paylaşımlar polisin işkenceye varan şiddetini gözler önüne seriyor. Görüntülerde polisin göçmenlere işkence uyguladığı yer alırken, bir alanda toplanan göçmenlerin üst üste atıldığı ve çok sayıda göçmenin ise hareketsiz bir şekilde yerde yattığı görüldü.
Tepkilerin büyümesinin ardından Faslı yetkililer açıklama yapmak zorunda kaldı. Yetkililer yaptıkları açıklamada, görüntülere konu olan şiddet olaylarından göçmenleri sorumlu tutarak, 23 göçmenin hayatını kaybettiğini, 18 göçmen ve bir güvenlik gücü mensubunun tıbbı gözetim altında tutulduğunu aktardı. Faslı yetkililer, yaşanan olaylarda her ne kadar 23 göçmenin yaşamını yitirdiği bilgisini verse de ölümlerin açıklanan verilerden çok daha fazla olduğu belirtiliyor.
Faslı yetkililer yine yaptıkları açıklamada, “Göçmenlerin çok şiddetli yöntemlerinin kullanıldığı bir saldırı” sırasında, “demir çitten itişip kakışarak ve düşerek” öldüklerini savunuldu.
‘Derinleştirilmiş bir soruşturma açılmasında ısrar ediyoruz’
Göçmenlerin maruz kaldığı ağır işkence görüntülerinin yayılmasından sonra birçok Faslı dernek soruşturma başlatılmasını istedi. Melilla sınırındaki Fas kenti Nador’da Fas İnsan Hakları Derneği’nin göçmen dosyası ile ilgilenen Omar Naji, “Bu dramın yaşandığı tüm koşulların ortaya çıkarılması için derinleştirilmiş bir soruşturma açılmasında ısrar ediyoruz” dedi.
AFP’ye konuşan Naji, “Bu Nador veya Fas’ta asla görülmemiş bir şey” ifadesinde bulundu. Naji’ye göre, 27 göçmen öldü. Bilançonun daha da ağırlaşabileceği belirtiliyor.
Başbakanın açıklaması
İspanya’nın sosyalist Başbakanı Pedro Sanchez, bu dramı “İspanyol toprakları olan bir şehre insan ticareti yapan mafyaların şiddetli ve organize saldırısı” olarak nitelendirdi. Sanchez, Madrid’de düzenlediği basın toplantısında, “Dolayısıyla ülkemizin toprak bütünlüğüne yönelik bir saldırıdır” diye konuştu.
İspanyol yetkililere göre, toplam 130 göçmen Melilla’ya girebildi. Bunlardan birinin hastanede tedavi altında olduğu belirtildi.
Uluslararası Göç Örgütü ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ortak bir açıklama ile endişelerini dile getirerek, göçmen ve mültecilerin güvenliğinin tüm koşullarda öncelemenin gerekliliğine vurgu yaptı.
İspanya hükümetinde yer alan radikal sol parti Podemos’tan Avrupa parlamenteri Idoia Villanueava, “Olayları ve sorumluları açıklığa kavuşturmak için bir soruşturma gerekiyor” talebinde bulundu.
Melilla Belediye Başkanı Eduardo de Castro, göçmenlerin bu kez geçme teşebbüsü şiddetli olmakla birlikte Fas’ın “ölçüsüz yanıt” verdiği tepkisinde bulundu.
Fas İnsan Hakları Derneği’nin Nador Şubesi Başkanı Muhammed Amin Abida, “Bu felaketin temel sorumlusu Avrupa Birliği’nin Fas ile işbirliği yaparak yürüttüğü göçmen politikasıdır” ifadelerini kullandı.
MELİLLA