BMMYK, ‘Mültecilerin Eğitiim Krizi’ başlıklı raporunu açıklayarak, yaşları 5 ile 18 arasındaki 3,7 milyon çocuğun okula gidemediğini söyledi. BM Eğitim Direktörü ise ‘Eğitim konusunda, insanlık krizi var’ dedi
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği raporuna göre 7.1 milyon mülteci çocuğun yarısı okula gidemiyor. BMMYK, ‘Mültecilerin Eğitim Krizi’ başlıklı raporunu açıkladı. Rapora göre yaşları beş ile 18 arasındaki 3.7 milyon çocuk okula gidemiyor.
‘İnsanlık krizi’
BM Küresel Eğitim Direktörü Gordon Brown, mülteciler öncelikli olmakla birlikte eğitim konusunda bir ‘insanlık krizi‘nin söz konusu olduğunu belirtti.
BM Yüksek Komiseri Filippo Grandi de şunları söyledi: ”Mülteci çocukların bağımsız yaşaması, iş bulması ve ait oldukları topluma katkı koyması için ülkelerin daha fazla yatırım yapması gerekiyor. Sermaye eksikliği ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklar için en büyük engelimiz.”
Rapora göre 100 çocuktan sadece üçü üniversiteye gidebiliyor. Bu, dünyada 18 yaş altındaki 15 milyon gencin üniversiteye gidemediği anlamına geliyor. Dünyada 100 mülteci çocuktan 63’ü ilkokula gidebiliyorken, mülteci olmayanlarda bu oran yüzde 91.
Aynı raporda Türkiye’de okul çağında 1 milyon mülteci çocuğun bulunduğu, Türkçe dil programı başlatıldığı, bu kapsamda eğitim araçlarının hazırlandığı ve ek öğretmenlerin göreve alındığı belirtildi.
Ayrıca eğitim konusunda Çad, Etiyopya, Uganda, İran, Meksika, Pakistan geçen seneye göre yüzde 2 oranında ilerleme kaydeden ülkeler arasında.
HABER MERKEZİ