Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin geleneksel İnek Bayramı’nın ‘güvenlik’ kaygılarıyla iptal edilmesine Mülkiyeliler marşlar ve sloganlarla tepki gösterdi
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin geleneksel İnek Bayramı ‘güvenlik’ kaygılarıyla iptal edildi. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin gazetesi olan Görünüm’ün haberine göre festivalin düzenlenmesinde görev alan ve Dekanlık ile görüşen Festival Komitesi, Kazgan ekibi ve Ferman ekipleri okulun öğrencilerinin can güvenliğini sağlamayacağını söylemesi üzerine ortak bir kararla bayramın olağan akışında gerçekleşmeyeceğini duyurmuştu.
Geleneklerini sürdürmek isteyen Mülkiyeliler, Mülkiye Marşı okuyup ‘Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet’ sloganlarıyla duruma tepki gösterdi.
İslamcıların hedefindeki gelenek
İnek Bayramı Ankara Siyasal’ın, eski adıyla Mülkiye’nin 80 yıllık geleneği. Devletin yeri gelir sütlerinden yeri gelir etlerinden faydalandığını ama bunun karşılığında da devletin onlara baktığını vurgulamak için kendilerine ‘inek’ adını takan Mülkiyelilerin finallerden önce yaptığı eğlence İnek Bayramı. Osmanlı’daki bayram kutlama geleneğini de mizansen olarak içine alan etkinliklerde imam (Mülkiye İmamı) da var dua (İnek Duası) da.
İnek Bayramı’nın geleneksel bir simgesi olan temsili İmam ve İnek Duası, yıllardır gericilerin hedefinde. Geleneksel mizansende sarık ve cüppe giyen “İmam”, o yıl yaşanan gelişmelere eleştirel göndermeler içeren mizahi bir dua okur, İnek Duası. İslamcılar ise bu geleneksel mizanseni “dini değerleri aşağıladığını” iddia eder.
2016 yılında yapılan inek duasının hedef gösterilmesiyle imam kılığına giren üniversiteliye dava ve soruşturmalar açıldı. Bu hedef göstermenin ardından İmam’ın yerini “filozof”, İnek Duası’nın yerini de “İnekname” aldı.
Ancak geçen senenin başında açılan dava sonuçlandı ve üniversiteli beraat etti. Davanın da beraatle sonuçlanmasının ardından İnek Duası’nı hazırlayan Kazgan ekibi, Mülkiyelilere bir sürpriz yaptı. “Filozof” kılığında sahneye çıkan üniversiteli, salondaki ışıkların kapanmasıyla kıyafetini çıkardı ve İmam kıyafetini giydi.
İmam’ın dönüşünü alkışlarla karşılanırken SBF Dekanı Orhan Çelik, salonu terk etti. Bir grup islamcı ise kürsüye çıkıp İmam’a saldırmaya çalıştı. Saldırı püskürtülürken saldırmaya çalışan saldırganlar ve Dekan Çelik salon tarafından yuhlandı.
Ankara Üniversitesi ise Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin yaklaşık 80 yıllık geleneği olan İnek Bayramı’nın İmam ve İnek Duası figürlerine ‘ilkelerimizle bağdaşmayan’ dedi ve soruşturma açtı.
Kaynak: Sendika.org