KPSS’den yüksek puan alarak dereceye giren öğretmen adaylarının hakları yine mülakatta gasp edildi. Mülakat sonuçları, TÜGVA belgelerindeki torpil iddialarını hatırlattı
Ağustos ayında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) yüksek puanlar alan adaylar, 12-17 Kasım’da gerçekleşen sözleşmeli öğretmen sözlü sınavlarında düşük not verilerek elendi. Kayırmacılık ve kadrolaşma aracı haline gelen ve tepkilerin odağında olan mülakat sistemi, 27 Aralık’ta açıklanan sonuçların ardından yeniden eleştirilerin hedefinde. Yaşanan süreç, atanamadığı için inşaatta çalışmaya başlayan ve kasım ayında elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Fedai öğretmeni de akıllara getirdi.
İktidara yakın olmayanlar eleniyor
Aldıkları yüksek puanları ve derecelerini Twitter hesapları üzerinden paylaşan öğretmenler, emeklerinin çalındığına dikkat çekerken, uygulanmaya konulduğu günden bu yana şaibe ile anılan mülakat sistemine ilişkin Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) bir açıklama yaptı. Önceki yıllarda sözleşmeli öğretmenlik mülakat sınavında sorulan sorular üzerinden ortaya atılan iddiaların, mülakat uygulamasının siyasi kadrolaşma amacıyla nasıl kullanıldığını açıkça gösterdiğini belirten Eğitim Sen, kasım ayında yapında mülakata ilişkin, “Mülakat sonucunda elenenler arasında kendi alanında doktora yapan ve KPSS’de birinci olan bir meslektaşımız da bulunmaktadır” ifadelerini kullandı. Mülakata dayalı tüm uygulamaların “siyasal kadrolaşmanın” önünü açarak sayısız haksızlığa neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Sınava girenlerin aldıkları puanlara bakılmaksızın iktidarın dünya görüşüne uygun olanlar başarılı olurken, iktidarın dünya görüşüne yakın olmayanların taraflı ve kasıtlı değerlendirmeler sonucunda elendiği bilinmektedir. İçerik bakımından yargısal denetimi olanaksız kılan mülakat uygulaması torpile, siyasal kayırmacılığa en elverişli sınav biçimi olduğu için iktidar ve MEB tarafından benimsenmektedir” denildi.
MEB, iddiaları reddetti
Tepkilerin ardından bir açıklama da Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) geldi. Torpil iddialarını reddeden MEB, “Herhangi bir öğretmen adayına yönelik adaletsiz bir uygulama içinde bulunulması söz konusu değildir” diyerek, sözlü sınavların mevzuat çerçevesinde objektif olarak yapıldığını öne sürdü. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise tepkilerin ardından “müjde” paylaşımı yaptı. Erdoğan, sanal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Buradan tüm öğretmenlerimize bir müjde vermek istiyorum… Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifimiz TBMM’ye sunuldu. Öğretmenlerimizin hak ettiği birçok yeniliği içeren bu yasal düzenleme inşallah en kısa sürede yürürlüğe girecektir. Hayırlı uğurlu olsun.”
HABER MERKEZİ