KPSS yüksek puan almalarına rağmen mülakatta elenenlere ilişkin konuşan Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım, mülakatlarda ‘Gezi olaylarına katıldınız mı?’ gibi soruların sorulduğunu söyledi. Yardım, sözlü mülakatın kaldırılması gerektiğini belirtti
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) 12-27 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen sözlü sınavların sonuçları, 27 Aralık 2021’de açıklandı. KPSS’den yüksek puan almalarına rağmen mülakatta elenen öğretmenler, yaşanan adaletsizliğe karşı sosyal medyada #mülakatahayır hastagıyla tepkilerini dile getirdi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım, KPSS’de yaşanan mülakat eşitsizliğini değerlendirdi.
‘Türkiye’de en az 138 bin öğretmen açığı var’
Mülakat sistemi başladığından beri bu adaletsizliğin yaşandığını belirten Yardım, “Yazılı sınavdan çok yüksek puan almış, alanında bölüm birincisi olmuş 90’ın üzerinde KPPS puanı var ama mülakatla elendi ve ataması yapılmadı. Aslında bu mülakat sisteminin getirmiş olduğu bir sonuç” dedi. İktidar döneminde siyasal kadrolaşmanın yaygınlaştığını dile getiren Yardım, “İktidar uzunca bir süredir zaten kendi siyasal kadrolaşmasını kamu kurumlarında sağlamaya çalışıyor ve öğretmenlikte de bunu yapmaya çalışıyor. Sayıştay raporlarında bile Türkiye’de en az 138 bin öğretmen açığı var. Hep şunu söyledik; ‘seyreltilmiş sınıf uygulaması, ek okul inşası yapılması bu öğretmen sayısının kat be kat olduğunu söylemek mümkün. Ama bu koşullarda dahi sadece 15 bin eğitim emekçisi ataması yapıldı ve bunda da gerçekten alanında çok yüksek puanlar almış öğretmenler elenerek aslında siyasal bir kadrolaşmanın da ortaya çıktığını görebiliyoruz” şeklinde konuştu.
‘Mülakatlarda herhangi bir kayıt tutulmuyor’
Mülakatlarda herhangi bir kriter ve sonuç olmadığını kaydeden Yardım, “Bu mülakatlarda herhangi bir kayıt tutulmuyor. Arkadaşlarımız dava açtıkları zaman sadece mülakat sonrası tutulan tutanaklara ulaşılabiliyor. Bu tutanakların da çok keyfiyete göre, tamamen elemeye yönelik hazırlanmış olduğunu açılan davalarda da görüyoruz. Yine dava açıldığında, itiraz edildiğinde, aynı komisyon tarafından itirazlar değerlendiriliyor. Bu aynı zamanda hukuk gaspı, bir adaletsizlik” diye belirtti.
‘Eğitimin niteliği her geçen gün düşmeye devam ediyor’
Tamamen elemeye yönelik soruların hazırlandığına dikkat çeken Yardım, “Mülakatta ‘Gezi olaylarına katıldınız mı?’ gibi sorular soruluyor. Bu öğretmenlik mesleğiyle uzaktan yakında ilgisi olmayan soruların elemek üzerinden oluşturulduğunu görmek mümkün” dedi. Cinsiyet, etnik kimlik, dil, din coğrafi bölge gibi olgular esas alınarak bir eleme yöntemine gidildiğini söyleyen Yardım, “Burada kişinin mesleki bilgisi ve ilkesinden ziyade tamamen siyasi görüşüne göre yandaşlık esası alınarak bir eleme yöntemi yapılmakta. Eğitimde kalıcılaşmış çok ciddi problemler var. Milli Eğitim Bakanlığı da son süreçte en güvenilmez bakanlık haline geldi. Bu haliyle de milli eğitim bakanlığının bu ısrarından, yasal kadrolaşmadan vazgeçilmesi gerekiyor. Eğitimin niteliği her geçen gün düşmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı. Yardım, devamında şunları kaydetti: “Mülakat sisteminde aynı zamanda güvenlik soruşturması arşiv araştırması yasalaştı. Bu sistemle tanımadığı akrabalarının gerekçe gösterilerek kişiler elenebiliyor. Bizler de bir an önce güvenceli istihdam ve atama sisteminin oluşturularak mülakat sisteminin kaldırılması çağrısında bulunuyoruz.”
Kaynak: MA