Irak’taki etkili Şii siyasetçilerden Mukteda es-Sadr, kurulacak yeni hükümete, işgalcilerin ülkeden çıkarmasına ve yolsuzluğa dikkat çekti
Irak’ın başkenti Bağdat’ın Sadr semtinde binlerce kişinin katılımıyla Cuma Namazı kılındı. Şiilerin etkili isimlerinden Mukteda es-Sadr’ın Cuma Namazı’ndaki mesajında, “Hükümeti kurmak isteyen taraflar işgalcileri ülkeden çıkarmaya kararlı olmalıdır” dedi.
Rojnews’in haberine göre Mukteda es-Sadr’ın talebi üzerine yüz binlerce Iraklı 15 Temmuz 2022 Cuma sabah saatlerinden itibaren Bağdat’taki Sadr Meydanı’na doğru yola çıktı. Hakim Zamli’ye göre, kitlesel Cuma namazına en az bir milyon kişi katıldı. Mukteda es-Sadr, Cuma Namazına katılmasa da temsilcileri namazda hazır bulundu.
Sadr mesaj gönderdi. Sadr’ın mesajı Mehmud Ceyaş tarafından okundu. Sadr mesajında “Yaşanan katliamların tekrarlanmasını istemiyorum ve yürütülecek siyaset bu katliamların bir daha yaşanmamasına yönelik olmalıdır. Eğer hükümetin kurulmasını istiyorsanız, işgalcilerin ülkeden çıkarılmasında kararlı olmalısınız. Hükümeti kurmak isteyen partilerin ilk adımı yolsuzlukların önünü almak olmalıdır. Tüm silahlı grupların dağıtılması, Heşdi Şabi’nin yeniden örgütlenmesi ve dış müdahalelerden uzak tutulması gerekmektedir” dedi.
Mukteda Sadr mesajında Irak başbakanı olacak adaylara dikkat çekerek, “Eskilerin geri dönmesini ve eski felaketlerin tekrarlanmasını istemiyorum. Hükümeti kurmak isteyen taraflar işgalcileri ülkeden çıkarmaya kararlı olmalıdır” dedi.
10 Ekim 2021 sonrası
Irak’ta 10 Ekim 2021’de yapılan erken genel seçimlerden sonra hükümet kurulamadı. Şiiler, Sünniler, Kürtler başbakan ve cumhurbaşkanı üzerine uzlaşamayınca Mustafa Kazımi başbakan olarak koltukta kalmayı sürdürdü. Cumhurbaşkanlığı koltuğunda da Berhem Salih bulunuyor. Anlaşmalar gereği Irak Cumhurbaşkanlığı koltuğu Kürtlerde, Başbakanlık Şiilerde, Meclis başkanlığı Sünnilerde oluyordu. Kürtler de kendi aralarında anlaşmış, Federe Kürdistan Başkanlığı KDP’de, Irak cumhurbaşkanlığı YNK’de oluyordu. Ancak Türkiye ile birlikte hareket eden KDP, kendi cumhurbaşkanlığı adayını çıkarınca kriz boyutlandı. Yoksulluk, enerji denklemleri, yabancı güçler, bölge ülkelerinin siyasete karışması, Heşdi Şabi gibi güçler de krizin önemli unsurları oldu.
BAĞDAT