Muğla’da orman yangınları dur durak bilmiyor. 5 günde 17 orman yangını yaşanması dikkat çekici
Muğla, Türkiye’de kıyıları ve ormanlarıyla bilinen ve mutlak korunması gereken alanlarken, yıllardır orman yangınları yaşanmaya ve yanan alanları otellerce işgal edilmesi dikkat çekiyor. Türkiye’de 2021 yılı içinde çıkan 2 bin 793 adet yangında son 10 yılda tyanan ormanlık alnlardan daha fazlası yok oldu. Bir yandan iklim değişiminin etkileriyle ısınan havalar nedeniyle dünyanın dört bir yanında milyonlarca hektar orman yok olurken, diğer yandan Birezilya’da yağmur ormanları enerji, maden ve endüstriyel tarım amacıyla katlediliyor. Türkiye’de de durum bundan farklı değil.
Geçen yıl 66 bin hektar yandı
2021 yılında Muğla’nın 9 ilçesinde çıkan orman yangınlarında yanan alanların toplamı 66 bin 252 hektar olarak açıklanmıştı. İlçeleri içinde 13 bin 600 hektar ile Marmaris ilk sırada yer alırken, 12 bin 1 hektar ile Köyceğiz ikinci ve 11 bin 369 hektar ile Menteşe üçüncü sırada yer aldı. Bodrum’da 9 bin 85, Milas’ta 8 bin 480, Kavaklıdere’de 7 bin 568, Yatağan’da 2 bin 14, Seydikemer’de 2 bin 11, Dalaman’da 99, Fethiye’de 16 ve Datça’da 9 hektar alan yandı. Yangınların büyük çoğunluğu deniz gören aalanlar olurken bazılarıda maden sahalarına denk geşmesi yangınların kundaklma yoluyla yakılmış olabileceğine işaret ediyordu.
Muğla’da yangınlar yine başladı
Son 5 günde Muğla coğrafyasında başlayan orman yangınları ise dikkat çekiyor. Muğla’nın Bodrum ilçesi Bitez Mahallesi ve Köyiçi mevkisindeki makilik ve tarım arazisinde orman yangını çıktı. Rüzgârın etkisiyle alevler kısa sürede yayıldı. Yangınlar Seydikemer, Fethiye, Dalaman, Köyceğiz, Ula, Marmaris, Menteşe, Milas ve Bodrum ilçelerinde yaşanırken, Muğla’daki bazı ormanlık alanlara giriş, 31 Ekim 2022’ye dek yasaklandı. Gökova Körfezi, Ula, Akbük, Datça Reşadiye Yarımadası, Güvercinlik, Göltürkbükü, İztuzu, Köyceğiz Gölü, Dalyan, Göcek, Faralya, Kelebekler Vadisi, Menteşe Kavak ormanları ve Yatağan yasağın uygulanacağı ilçeler olarak belirlendi.
EKOLOJİ SERVİSİ