Muğla’nın 3 ilçesinde bulunan ormanlık alanlarda maden ocakları açılması için ÇED süreci başlatıldı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muğla’nın Milas, Menteşe ve Yatağan ilçelerinde ormanlık alanlarda maden açılması için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlattı.
Milas ilçesinde Sekköy ve Bağdamla mahallelerinde Wonder Stone Madencilik isimli şirket tarafından açılmak istenen mermer ocağı için ÇED süreci başlatıldı. Şirketin bölgede 99,78 hektarlık maden işletme ruhsatı bulunurken, maden ilk etapta 17,85 hektarlık alanda açılacak. Yıllık 15 bin metreküp blok mermer üretilmesi planlanan maden sahası, “Orman Alanı” olarak görünüyor. Sekköy mahallesine 2 kilometre, Bağdamla mahallesine 5 kilometre mesafede olan ve açık ocak olarak işletilecek madenin 500 metre uzağında ise konutlar bulunuyor. Madene en yakın tarım arazileri ise 300 ve 350 metre uzaklıkta bulunuyor.
Orman ve Tarım arazilerine maden
Menteşe ilçesi Bayır mahallesinde, Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi tarafından açılmak istenen kömür ocağı için süreç başlatıldı. 10,1 hektarlık alanda açılması planlanan 4 galeriden yıllık 550 bin ton kömür elde edilmesi düşünülüyor. Maden sahası, “Orman Alanı” ve “Tarım Arazisi” olarak görünüyor. Maden sahasının 1,7 kilometre uzağında Salihpaşalar, 3 kilometre uzağında Bayır mahalleleri, 1,55 kilometre uzağında ise Bayır Barajı bulunuyor.
Yatağan’a mermer ocağı
Yatağan ilçesi Deştin mahallesinde ise Aysan Mermer isimli firma tarafından mermer ocağı açılması için ÇED süreci başlatıldı. Şirket, bölgede 96,10 hektarlık alanda maden işletme ruhsatı alırken, açılacak olan maden 6,26 hektarlık bir alanı kapsayacak. Yıllık 70 bin metreküp arazi kazısı yapılacak olan alanda, yıllık 7 bin metreküp blok mermer çıkarılması planlanıyor. Maden sahası, “Orman Alanı” olarak görünüyor. Sahanın çevresi tarım arazileri ile çevrili. Maden sahasına en yakın konutlar, 375 ve 900 metre uzaklıkta bulunuyor.
Kaynak: MA