DFG Eşbaşkanı Müftüoğlu’nun ikinci duruşması 18 Ocak’ta görülecek. Kürt gazetecilerin yargılandığı davalarda kişilerin değiştiğini ama suçlamaların aynı olduğunu belirten Avukat Resul Temur, gizli tanığın ise devlet adına çalıştığını söyledi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamından 29 Nisan 2023 tarihinde Amed’de Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz’la birlikte gözaltına alınıp tutuklanan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı ve MA editörü Dicle Müftüoğlu, yaklaşık 9 aydır Sincan Cezaevi’nde tutuklu. Müftüoğlu hakkında “örgüte üye olmak” ve “örgüt kurmak ve yönetmek” iddialarıyla hazırlanan iddianame, sunulduğu Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
43 sayfadan oluşan iddianamenin 41 sayfası, “PKK ve KCK’nin genel yapısı ve işleyişi” ile gizli ve açık tanıkların bu işleyişe dair ifadelerinden oluştu. Bu tanıklar arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında açılan kapatma davası ve Kobanê Davası’nda yer alan “Kerem Gökalp”, “Sami Baran” ve “Ulaş” isimli açık ve gizli tanıklar ile yine Ankara merkezli bir soruşturmada tutuklanıp ilk duruşmada tahliye edilen MA ve Jinnews muhabirleri hakkında da beyanlarda bulunan “K8Ç4B3L1T5” adlı gizli tanık yer aldı. Tanıklardan “Kerem Gökalp” ve “K8Ç4B3L1T5” bulundukları beyanlarda Müftüoğlu’nu “PKK kadrosu” olmakla suçladı.
Müftüoğlu’nun yurt dışı gezileri, meslektaşlarıyla yaptığı telefon görüşmelerinin yanı sıra sosyal yaşantısı dahi suç delili olarak iddianameye eklendi.
7 Aralık 2023 günü Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada tanıkların dinlenmemesi nedeniyle Müftüoğlu’nun tutukluğunun devamına karar verildi.
18 Ocak’ta ikinci kez hâkim karşısına çıkacak olan Müftüoğlu’nun avukatı Resul Temur, müvekkiline yönelik ithamlar ve yargılama sürecine dair Mezopotamya Ajansı’na konuştu.
Kişiler farklı iddialar aynı
Müvekkili Müftüoğlu’na, gözaltına alınan ve tutuklanan Kürt gazetecilere yönelik benzer itham ve iddialarda bulunulduğunu dile getiren Resul Temur, “Dolayısıyla her seferinde kişi değişiyor ama iddiaların yapısı, çatısı, biçimi değişmiyor. Bu, bize devletin Kürt gazetecilere karşı yönelimini de gösteriyor. Önceden belirlenmiş, tasarlanmış bir şablon var ve kişiler değişse de iddialar değişmiyor” dedi.
‘Ismarlama ifade alındı’
Dosya tanıklarından Kerem Gökalp’in ilk ifadelerinde Müftüoğlu’na dair beyanları olmadığını söyleyen Temur, belli bir süre sonra “sipariş” olarak tanımladığı beyanların alınması için Gökalp’in Ankara’ya götürüldüğünü ve bazı dosyalara ilişkin beyanlar alındığına işaret etti.
Açık tanık Gökalp’in, Müftüoğlu’na dair “yasa dışı yollarla örgüt kamplarına” gittiği yönünde beyanlarda bulunduğunu belirten Av. Temur, ancak tanığın belirttiği dönemde Müftüoğlu’nun polisin aracını sıkıştırmasıyla nedeniyle geçirdiği kazada, bel ve boyun bölgesinde kırıklar meydana geldiğini ve uzun süre tedavi gördüğünü kaydetti.
Gizli tanık devlet adına çalışıyor
Soruşturma makamı ve kolluk tarafından yasal olarak faaliyet yürüten MA’nın yasa dışı yayın organı gibi gösterildiğini, açık ve gizli tanığın “Müftüoğlu’nun MA’da sorumlu düzeyde faaliyet yürüttüğü” beyanının bundan bağımsız olmadığını kaydeden Temur, “Gizli tanık daha önce Ankara’da tutuklanan 10 Kürt gazetecinin dosyasında dinlendi ve kendisine yöneltilen bir soru üzerine devletle çalıştığını dile getirdi. Devlet adına çalışan ajan niteliğinde birinden bahsediyoruz. Usul olarak herhangi birinin bu şekilde görevlendirilmesi çok olağan bir durum değil. Ya bu kişi polistir ya da polis değilse zaten böyle bir görevlendirme biçimi yasaya uygun değil. Gizli tanığın oluşturma biçimiyle, gizli tanığın beyanlarının dosya itibariyle esas alınmaması gerekiyor” dedi.
‘Gazetecilik yargılanıyor’
İddianamede yer alan ve neden-sonuç ilişkisi kurulamayacak bir başka delilin MASAK raporu olduğunu söyleyen Temur, raporda Müftüoğlu’nun çalışarak para kazanması, ailesine para göndermesi veya almasının “örgütsel faaliyet” olarak değerlendirildiğini vurguladı. Temur, kardeşinin müvekkiline para göndermiş olmasının dahi suçlama konusu yapıldığının altını çizdi. Temur, “Bu delillerin tamamını bir arada düşündüğümüz zaman Dicle Müftüoğlu’nun dosya konusu gazetecilik faaliyetleri dışında dosya kapsamında herhangi bir eylem ve faaliyetinin olmadığı açıktır. Burada yargılanan yasal gazetecilik faaliyetlerinin kendisidir” ifadelerini kullandı.
Bir tedbir uygulaması olan tutuklamanın müvekkili şahsında cezaya dönüştürüldüğünü söyleyen Temur, bunun bir yıldırma politikası olduğunu vurguladı.
AMED