Rusya’dan sonra Trump yönetimi de Karabağ’daki çatışmalar konusunda harekete geçti. Pompeo, Azeri ve Ermeni dışişleri bakanlarını ağırlayacak
Artsakh-Dağlık Karabağ Savaşı durmuyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ordusunun Cebrayil’deki 5 köyü ele geçirdiğimi iddia etti. Ermenistan Dışişleri Bakanı Zograb Mnatsakanyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, 21 Ekim’de bir kez daha Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti. Sputnik haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, başkent Moskova’da 20 Ekim’de Bayramov ile 21 Ekim’de de Mnatsakanyan’la görüştü. Sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanması ile ilgili acil çözüm bekleyen konular ele alındı.
BBC Türkçe’nin haberine göre Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da Facebook’tan yayınladığı video mesajında tüm Ermenileri cephede savaşmak için gönüllü olmaya çağırdı. Paşinyan, “Ya zafer, ya yenilgi… İkisinin arasında bir şey yok. Kazanabilmek için hepimiz gönüllü birlikler oluşturmalı ve başkomutanın emri altında hareket etmeliyiz. Yaşananlar bize Ermeni tarafının kabul ettiği her şeyin Azerbaycan tarafından kabul edilmediğini gösterdi. Biz neyi kabul ediyorsak, Azerbaycan onu reddediyor. Bu genel olarak diplomatik bir çözüm bulmaya çalışmanın en azından bu aşamada anlamsız olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
Pompeo bakanları ağırlayacak
3 Kasım ABD Başkanlık seçimi yaklaşınca Dağlık Karabağ ile ilgili müzakere sürecine ABD de dahil olmaya karar verdi. Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının 23 Ekim Cuma günü Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından ağırlanması bekleniyor. Pompeo görüşme öncesi 21 Ekim akşamı, “Diğer ülkeler çatışmanın dışında kalmalı, bu çatışmaya yakıt sağlamamalı, silah sistemi ya da destek olmamalıdır” ifadelerini kullandı.
NATO: Taraf değiliz
Bu arada Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan da Brüksel’e NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü. Sarkisyan, “Bazen buradaki kriz sadece Ermenistan ve Dağlık Karabağlılar ile Azerbaycan arasında değilmiş gibi görünüyor çünkü üçüncü bir aktör var. Bu üçüncü aktör Azerbaycan’ı hem siyasal ve diplomatik olarak hem de ciddi oranda askeri olarak destekliyor. Bu, burada eylem içinde olan bir üçüncü aktör ve İslamcı teröristleri destekleyip onları bölgeye getiren bir üçüncü aktör. Maalesef, bu üçüncü aktör NATO üyesi. Bu aktör, Türkiye.” Stoltenberg ise ittifakın Dağlık Karabağ ile ilgili uzlaşmazlıkta herhangi bir tarafın yanında olmadığını söyledi: “Azerbaycan da Ermenistan da 25 yıldan fazla süredir NATO’nun değerli ortaklarıdır.”
Ankara’ya yanıt
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında Azerbaycan’ın asker talep etmesi durumunda tereddüt etmeyeceklerini söyledi. Rusya Federasyon Konseyi üyesi Aleksey Puşkov, Twitter hesabı üzerinden yanıt verdi: “Bu, çatışmanın genişlemesine ve uluslararası anlaşmazlığa yol açacak ve barışçıl bir senaryoyu ortadan kaldıracak.”
WASHINGTON