Nüfusa oranla ‘sığınma evi’ açılması talebiyle imza kampanyası başlatan İzmir Mor Dayanışma Kadın Derneği’nin üyesi Sevde Ünal, ‘Bu sistemin karşısında örgütlenerek ve birleşerek durmalıyız’ diyerek kadınlara bir araya gelme çağrısı yaptı
Kadınlara yönelik saldırıların her geçen gün artmasına rağmen, ülkede şiddete maruz bırakılan kadınların başvurabileceği sadece 145 “sığınma evi” bulunurken, Belediyeler Kanunu’nun 14. Maddesi’nde yer alan “Büyükşehir Belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konuk evi açmak zorundadır” hükmü ise yerine getirilmiyor.
İmza kampanyası başlatıldı
Şiddetle mücadelede önemli mekanizmalardan biri olan “sığınma evlerinin” yetersizliği kadınların en çok tartıştığı konuların başında gelirken, İzmir Mor Dayanışma Kadın Derneği de 16 Eylül’de başlattığı “Yalnız değilsin Mor Dayanışma var” çalışmasının ilk adımı olarak 22 Ekim’de nüfusa oranla “sığınma evi” açılması talebiyle imza kampanyasının startını verdi. Kampanya kapsamında kadınlardan imza toplayan derneğin hedefi ise İzmir’in Konak ve Karşıyaka ilçelerinde birer “sığınma evi” açtırmak.
Güvenlik hiçe sayılmış
Çalışmalarına dair Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Tolga Güney’e bilgi veren derneğin üyesi Sevde Ünal, “Kampanyamızın aciliyeti milletvekilli Perihan Koca’nın bindiği bir toplu taşımada sorması üzerine herkesin kadın sığınma evini biliyor olmasıyla ortaya çıktı. Sığınma evlerinin güvenlikli olmadığını zaten biliyorduk. Ancak bu olay sonrası kendi yerellerimizde tartışmaya başlayınca karşılaşılan tablo hepimizi şaşırttı. Özellikle İzmir’de 187 kapasiteli 7 sığınma evinin olduğunu ve bunların birçoğunun internette adresinin yazıldığını gördük” diye belirtti.
Amaç kadınlara bilgi vermek
Nüfusu 100 bini aşan her belediyenin “sığınma evi” açma sorumluluğu olduğunu hatırlatan Ünal, kampanya kapsamında 14 Ocak’ta büyük bir sempozyum düzenleyeceklerini aktardı. Kampanyaya ilginin yüksek olduğunu dile getiren Ünal, “Kadınlar var olan koşulları bilmediklerini belirterek, kampanyaya katılıyor. Bu istek de bize güç veriyor. Change.org üzerinden de imza toplamayı düşünüyoruz. Amacımız daha fazla kadına ulaşmak ve bilgilendirmek” dedi.
Sisteme karşı örgütlenmeliyiz
AKP iktidarının kadınları yaşamın her alandan uzaklaştırmaya çalıştığını belirten Ünal, “Şiddette uğramış bir kadına güvenceli bir koşul sunamıyorsunuz. En temel hakkı olan barınma hakkını elinden almış oluyorsunuz. Bu yüzden ‘Yalnız değilsin’ şiarıyla yola çıktık. Kadına şunu söylüyoruz; bu sistemin karşısında örgütlenerek ve birleşerek durmalıyız” diye belirtti.
İZMİR