Mor Dayanışma üyeleri, “Hayatımız, haklarımız, özgürlüğümüz saldırı altında. Güvende değiliz” sloganıyla yaptıkları ankete katılan bin 462 kadından 987’sinin pandemi döneminde şiddete uğradığını açıkladı.
Adana’da Mor Dayanışma üyeleri, “Hayatımız, haklarımız, özgürlüğümüz saldırı altında. Güvende değiliz” sloganıyla Atatürk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Adana Kadın Platformu ve Kadın Meclisleri üyeleri de açıklamaya destek verdi. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; Açıklamada konuşan Mor Dayanışma Üyesi Pelin Çiçek, bir anket çalışması yaptıklarını, yaptıkları anketin amacının kadınlara yönelik şiddetin, kadın işsizliği ve güvencesizliğindeki boyutları ortaya koymak, sonuçlarını kamuoyu ile paylaşarak mücadele araçlarını güçlendirmek, yerel yönetimlere sorumluluklarını yerine getirmeleri için baskı araçları üretmek olduğunu söyledi. Pelin Çiçek açıklamada, tüm kadınları kadın kurtuluş mücadelesini büyütmeye çağırdı.
Yüzde 63’ü işsiz
Çiçek, 76 şehirden 14 ila 79 yaş arasında bin 462 kadının katılımıyla bir anket düzenlediklerini aktararak, çıkan sonuçları paylaştı: o Ankete katılanların yüzde 84’ünü 14 ila 40 yaş arası kadınlar oluşturdu. Yüzde 16’sı ise 40 yaşın üzerinde.
Katılımcıların yarıdan fazlasının geliri asgari ücretin altındayken yüzde 32’sinin geliri yok. Yüzde 23’ünün geliri ise 3 bin liranın üzerinde.
Kadınların yüzde 29’u tam zamanlı çalışırken, yüzde 63’ü ise işsiz.
Kadınların yüzde 68’i sosyal güvenceden mahrum. o Ankete katılan bin 462 kadından 987’si pandemi döneminde şiddete uğradığını ifade etti. Katılımcıların yüzde 68.9’u İstanbul Sözleşmesi ve 6284 No’lu yasayı bildiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 72.4’ü şiddete maruz kalındığında izlenebilecek yolları ve haklarını biliyor.
Kadınların yüzde 99’u pandemi döneminde kadın cinayetlerinin azalmadığını düşündüklerini ifade etti. Kadınların yüzde 95’i şiddet anında ulaşılabilecek acil şiddet hattının önemli olduğunu belirtirken belediyelerin bu konudaki hizmetlerini yetersiz bulduklarını ifade etti.
* Katılımcıların yarısından fazlası anlık/sistematik şiddet/istismar sürecinde sığınabileceği/gidebileceği bir yerin olduğunu söylerken olmayanlar ise böyle bir yerin olmasını istediğini belirtti.
ADANA