Maden Mühendisleri Odası, Ankara’da SGK tarafından tek taraflı iptal edilen Mühendis Asgari Ücreti Protokolü’nün yeniden yürürlüğe girmesi çağrısında bulundu.
Maden Mühendisleri Odası’nın Kocatepe Kültür Merkezi’nde gerçekleştiren 48’inci Genel Kurulu’nda delegeler, Madenci Anıtı’na yürüyüş düzenledi. “Maden mühendisleri asgari ücret tarifesi uygulansın, geçinemiyoruz” pankartının taşındığı yürüyüşte sık sık, “Zam zulüm işkence işte AKP”, “Güvenceli iş insanca bir yaşam istiyoruz” ve “Madencinin feneri sönmeyecek” sloganları atıldı.
Yürüyüşün ardından Madenci Anıtı önünde açıklama yapan Genel Kurul Delegesi Elif Torun Bilgiç, emekçiler ve halk için işsizliğin büyüdüğünü, pahalılığın arttığını ifade etti. Bilgiç, “Her sabah paramızın döviz ve zamlar karşısında adeta pula döndüğü, yoksulluğun ve işsizliğin arttığı bir güne uyanıyoruz” dedi.
Mühendis düşük ücrete çalıştırılıyor
Ekonomik kriz ve zamlar dikkat çeken Bilgiç, “AKP’nin her kente bir üniversite politikası ile açılan mühendislik ve mimarlık fakülteleri bugün 1 milyonu aşan mühendis, mimar işgücü sayısına ve 200 bini aşan işsiz mühendis, mimarın ortaya çıkmasına neden oldu. Mühendisler düşük ücretlerle çalışıyor, ay sonunu getiremiyor, geçinemiyor ve işsiz. Sorunlarımız belki de hiç bu kadar net, tarifi hiç bu kadar basit olmamıştı” şeklinde konuştu.
Asgari ücret protokolü
Mühendislerin düşük ücretlerle çalıştırılmasının önüne geçmek için 2012’de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) arasında “Mühendis Asgari Ücreti Protokolü”nün imzalandığını anımsatan Bilgiç, “Odamız, TMMOB-SGK protokolü ile üyelerin ücretlerini takip etme ve denetleme olanağı elde etmiş, protokole uymayan işyerlerini SGK‘ya bildirmiştir. Ancak meslektaşlarımızın emeğinin, alın terinin karşılığı olan ücreti alması için yürüttüğümüz çalışmalarda bir dayanak olan bu Protokol kimi işyerlerini rahatsız etmiş ve siyasi iktidar üzerinden yapılan baskı sonucu ne yazık ki SGK tarafından 9 Haziran 2017 tarihinde tek taraflı olarak feshedilmiştir” dedi.
Taleplerimiz yerine gelmeli
Emeklerinin karşılığını almak için asgari ücret mücadelesini ısrarla sürdüreceklerini kaydeden Bilgiç, “Madenlerde hem kanunen hem de fiilen bir maden mühendisi olmadan üretim yapılamaz. Madencilik şirketlerini bir kez daha uyarıyor ve Maden Mühendisleri Odası Asgari Ücret Tarifesine uymaya, maden mühendislerinin emeğinin karşılığını vermeye davet ediyoruz” diye aktardı. Bilgiç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığını acilen taleplerini yerine getirmeye çağırdı.
ANKARA