154 gazetecinin tutuklu olduğu Türkiye’de hızlandırılmış yargı eliyle gazetecilere üst sınırdan cezaların verildiğini söyleyen MLSA Eş Direktörü Barış Altıntaş, darbe girişiminden sonra yaklaşık 300 gazetecinin tutuklanmasına rağmen bunlardan sadece 15’inin AİHM’e başvurduğuna dikkat çekti.
Darbe girişimin ardından çok sayıda gazetecinin gözaltına alınması, tutuklanması, hapis cezalarına çarptırılması sonrası gazetecilerin davalarını takip etmek ve hukuki destek vermek amacıyla 2017’de kurulan Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (Media and Law Studies Association-MLSA) Eş Direktörü Barış Altıntaş, yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Dernek kurucularının gazeteci ve avukatlardan oluştuğunu belirten Altıntaş, 7’si cezaevinde olmak üzere onlarca gazeteciye hukuki destek verdiklerini söyledi.
‘Hak ihlallerin başında yargı geliyor’
Gazetecilerin davalarını hem yurtiçinde hem de yurtdışında kamuoyu gündemine getirmeye çalıştıklarını dile getiren Altıntaş, “Onların adını duyurma gibi çalışmalarla desteklemeye çalışıyoruz. Bunun dışında hem gazeteciler için hem de onları savunan avukatlar için eğitimler vererek, onların mesleki gelişimlerine katkıda bulunmaya çalışıyoruz” dedi. Altıntaş, Türkiye’de yaşanan hak ihlallerinin özellikle de Kürt gazetecilere, bölgeden haber yapan gazetecilere yönelik ihlallerin başında maalesef yargının geldiğini de vurguladı.
‘Türfent’e üst sınırdan ceza verildi’
Gazeteciler hakkında açılan davalarda hızlı bir yargılamayla cezaların üst sınırdan verilmesi ve beraat kararlarının verilmemesi üzerinde de duran Altıntaş, bu konuda Kürt gazeteci Nedim Türfent’e “örgüt üyeliği” iddiasıyla üst sınırdan verilen 9 yıl hapis cezasını anımsattı. Altıntaş, “Nedim Türfent üst sınırdan 9 yıl ceza aldı. Fakat dosyasında hiçbir kanıt yoktu. 20 tanık vardı. 19’u ağır işkence gördüğünü söyleyerek geri çektiler, ama bu gazeteci duruşmalar boyunca tahliye edilmediği gibi de çok ağır bir ceza aldı. Böyle durumlarda Türkiye’de bizim stratejik olarak tek döneceğimiz yer de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) oluyor. AİHM’den sonuç alınabileceğini, buna da Türkiye’nin uyacağına inanıyoruz” diye konuştu.
‘Tutuklu 154 gazeteci bulunuyor’
Türkiye’deki gazetecilerin durumunu “çok kötü” olarak değerlendiren Altıntaş, bu duruma dair “Bizim verilerimize göre bu gün tutuklu 154 gazeteci bulunuyor. Bu sayı darbe girişimi sonrasında 300’e çıktı” ifadelerini kullandı. Altıntaş’ın üzerinde durduğu bir diğer önemli konu ise AİHM’e yapılan başvurular. OHAL sürecinde cezaevine 300 gazeteci girip, bir kısmı daha sonra çıksa da, AİHM’e sadece 15 gazetecinin başvurduğunu paylaşan Altıntaş, “Arkadaşların avukatları olmuyor veya onların AİHM’e erişecek yetkisi olmuyor. Büyük bir adaletsizlik var. Ve önem verilen vakalarda maalesef hem ulusal hem de muhalif basında ismi daha ünlü olan gazetecilere odaklanılıyor. Bunların hepsi son derece politik davalar” dedi.
‘En ufak bir sese tahammül edemiyorlar’
Altıntaş, Türkiye’de hükümetin basını susturmaya çalıştığını ama bunun nedenini anlamakta güçlük çektiğini de kaydetti. Altıntaş, bu duruma dair şunları söyledi: “AKP hem darbe öncesi hem de darbe sonrası ana akım diye tabir edilen büyük medya kuruluşlarını ele geçirdi. Bunu yaparken başarılı olduğu çok açık. Medyanın ele geçirmesiyle, elde ettiği propaganda gücünün, Sovyet tarzı bir propaganda mekanizmasının işine yaradığını gördü. Bundan dolayı en ufak bir sese dahi tahammül edemiyorlar. Bu yüzden bu baskılara devam ediyorlar. ‘Kimse farklı düşünmesin eğer düşünüyorsa da söylemesin, kendine saklasın’ tarzında bir anlayış var ortada. Bu anlayışın en büyük ortaklarından biri de bugün Türkiye’deki yargıdır. Bugün yaptıkları her şeyi yargı eliyle yapıyorlar. Yargı, gazeteciliğe, ifade özgürlüğüne, muhalif görüşlere, çok sesliliğe karşı büyük bir saldırıda son derece araçsaldır. Maalesef büyük ölçüde de işe yarıyordur. Çok büyük ve çok dikkatli bir sansür uyguluyorlar.”
Gazetecilerin davalarını taşımayı düşündükleri AİHM’in bazı kararlarının tartışmalı olduğunu da ifade eden Altıntaş, bu kararların politik etkiyle alındığını, ama yine de AİHM’e güvenmek istediklerini sözlerine ekledi.