Kadın gazetecileri yok sayan zihniyete karşı bir çatı altında birleştiklerini belirten MKGP sözcüsü Roza Metîna, platformun mücadelesini büyütmek amacıyla dernekleşme kararı aldıklarını açıkladı
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan haber ajansları, radyo ve televizyonlarda çalışan kadın gazetecilerin bir araya gelerek 3 Mayıs 2017 tarihinde kurduğu Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), dernekleşme kararı aldı. Platform, kurulduğu günden bu yana kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerini izleyip, raporlaştırıyor. Aynı zamanda hak ihlallerine maruz kalan kadın gazetecilerin sesi oluyor. Kadın gazetecilerin mesleki gelişimi için ayrıca atölye çalışmaları, eğitim ve seminer düzenliyor. Böylece medyadaki eril, cinsiyetçi ve şiddet diline karşı farkındalık yaratmaya çalışıyor. Platform, söz konusu çalışmaları güçlendirmek amacıyla dernekleşme kararı aldı. Derneğin kuruluşunun, Türkiye’de ilk kadın Genel Yayın Yönetmenliği yapan Gurbetelli Ersöz’ün yaşamını yitirişinin yıl dönümü olan 7 Ekim’de ilan edilmesi hedefleniyor.
Platformun kurucularından olan ve aynı zamanda sözcülüğünü yürüten Roza Metîna, dernekleşme kararı ve çalışmalarına dair Mezopotamya Ajansı’na konuştu.
‘Kadın gazetecileri yok sayan zihniyete karşı bir çatı’
Platformla kadın gazetecileri yok sayan zihniyete karşı bir çatı kurduklarını ifade eden Metîna, “O dönemde kadın gazeteciler, platformun çatısı altında tekçi ve özgür basına saldıran zihniyete karşı hem örgütlendi hem de karşı duruş sergiledi. Kadın gazeteciler, ‘Ne kadar baskı ve zorluk olursa olsun asla işimizden vaz geçmeyeceğiz, bunlara karşı mücadelemizi daha da arttıracağız’ mesajı verdi” dedi. Kadın gazetecilere yönelik baskıları raporlaştırdıklarını ve kadın gazeteciliğinin gelişimi için birçok proje geliştirdiklerini ifade eden Metîna, “Kadın gazetecilere yönelik dava takiplerini yapıp, tutuklanan kadın arkadaşlara yönelik çeşitli eylemler düzenledik” diye kaydetti.
‘Kadın gazetecilere karşı saldırılar arttı’
Özgür Basın çalışanlarına yönelik artan baskılara dikkati çeken Metîna, “Kürt kadın gazeteciler, baskılara rağmen dünyadaki kadın gazetecilere cesaret veriyor. ‘Tek devlet, tek millet, tek bayrak’ diyen tekçi iktidara karşı durup mücadele ediyor. İktidar ise, Kürt kadın gazetecileri kendine tehlike olarak görüyor. Deprem ve pandemi gibi önemli dönemlerde kadın gazetecilere karşı saldırılar arttı. Deprem bölgesinde kadın gazeteciler haber yapmaya gittiklerinde engellemelerle karşılaştı. İktidar, kadın gazetecilerin alanını daraltmak için uğraşıyor. Basın Özgürlüğü Günü’nde de saldırılarına devam etti. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’na şiddet uygulandı” diye konuştu.
Platform yerine dernekleşme kararı
Platformun fesh edilmeyeceğini ancak dernek adıyla çalışmalarına devam edeceğini ifade eden Metîna, derneğin kuruluşunu 7 Ekim’de ilan edeceklerini ifade etti. Metîna, “7 Ekim Gurbetelli Ersöz’ün şahadete ulaşmasının yıl dönümü. Ersöz gazetecilik alanında büyük bir emeğe sahip. O sonuna kadar direndi ve büyük bir miras bıraktı. Derneği kurma amacımızın özünde, Gurbetelli Ersöz gibi kadın gazetecilerin bıraktığı mirasa sahip çıkmak yatıyor. Bu güne onlar sayesinde gelindi. Bu vesileyle Gurbetelli Ersöz’ün emeği önünde saygıyla eğiliyoruz. Her zaman bu mirasa sahip çıkmaya çalışacağız. Bize bıraktığı mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.
‘Kadın gazetecilerin örgütlülüğünü arttırma’
Derneğin kadın gazetecilerin örgütlülüğünü arttırmayı amaçlayacağını, cinsiyetçi dile karşı mücadele edeceğini ifade eden Metîna, şöyle devam etti: “Cinsiyetçi dile karşı duran gelenekten gelen kadın gazeteciler olarak ‘örgütlülüğümüz arttıralım’ dedik. 7 Ekim’de dernek Amed’te kurulacak. Birçok gazeteci ve kişinin katılımıyla gerçekleşecek.”
AMED