MKGP 2022 yılı kadın gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu açıklayan gazeteci Koçuk, ‘Gazetecilere silahların doğrultulduğu koşullarında bile kalemini, kamerasını bırakmayan gazeteciler, esir alınan, yani çalıştırılmayan meslektaşları için de görevlerinin başındaydı’ dedi
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), kadın gazetecilere yönelik 2022 hak ihlali raporunu Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) binasında açıkladı. Açıklamada raporun Türkçesini MKGP üyesi gazeteci Gülşen Koçuk, Kürtçesini gazeteci Medya Üren okudu.
2022 yılının, birçok kesim açısından zorlu bir yıl olduğunu söyleyen Koçuk, bu durumun gazeteciler ve özelde kadın gazeteciler için de geçerli olduğunu belirterek, “Kadın gazetecilerin bu hakikat yolculuğu aynı erkek-devletin, şiddet araçlarıyla durdurulmak istendi. Kurdistan ve Türkiye’de kadın gazeteciler cinsiyetçi, milliyetçi, tekçi, otoriter AKP-MHP rejimi tarafından haber yapması engellendi, gözaltına alındı, işkence gördü, tutuklandı ve katledildi. Bu anlamıyla, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gazetecileri haber yapamaz hale getirmek isteyen iktidar gerçekliğini vurgulamak da, Özgür Basın olarak kendimizi sorumlu gördüğümüz bir yerde duruyor” dedi.
Saldırılar sürüyor
Koçuk, kadınların, çocukların erkek şiddetine uğradığı, doğanın katledildiği Kurdistan ve Türkiye’de iktidarın, şiddeti önlemek yerine, kendisini de besleyen bu anlayışı meşru kılmayı görev bildiğini ifade ederek, “Kurdistan’da özel savaş politikaları kapsamında, faili olduğu suçları teşhir ettiği için Kürt kadın gazetecilere yönelmekten geri durmayan iktidar, 2022’deki operasyonlarıyla da bunu gösterdi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, 8 Haziran’da gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişiden 16’sı, 16 Haziran’da çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Gazetecilikten zoraki suç üretmeye çalışan yargının tutukladığı 16 gazetecinin içinde aralarında JINNEWS Haber Müdürü Safiye Alağaş’ın da olduğu 4 kadın gazeteci bulunuyor” sözlerine yer verdi.
Akarsel hatırlatıldı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 25 Ekim’de birçok kentte yapılan ev baskınlarında JINNEWS ve Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirlerinin gözaltına alındığına dikkat çeken Koçuk, “Soruşturma kapsamında 29 Ekim’de aralarında MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever’in de olduğu 5’i kadın 9 gazeteci ile farklı bir soruşturma gerekçesiyle bir kadın gazeteci daha tutuklandı. Amed ve Ankara merkezli operasyonlar sonucu toplamda 10 kadın gazeteci tutuklandı. 2022 yılında, kadın gazeteciler açısından yaşanan bir diğer önemli olay da akademisyen-gazeteci ve Nagihan Akarsel’in katledilmesi oldu. Nagihan, Güney Kurdistan’ın Silêmanî (Süleymaniye) kentinde Türk devleti tarafından siyasi suikastla katledildi” dedi.
Gazeteciler kamaralarını bırakmadılar
“Gazetecilere silahların doğrultulduğu, katledilmekle tehdit edildikleri bir 2022 koşullarında bile, Musa Anter’lerin, Gurbetelli Ersöz’lerin inadıyla, kararlılığıyla, kalemini, kamerasını bırakmayan gazeteciler, esir alınan, yani çalıştırılmayan meslektaşları için de görevlerinin başındaydı” diyen Koçuk, “Kasım ayında, gazetecilik faaliyetlerinden ötürü 11 gazetecinin yargılaması devam etti. 1 gazeteci hakkında ceza talep edildi. 3 gazeteciye toplam 123 ay 5 gün hapis cezası verildi. 7 gazetecinin polis tarafından çekim yapması engellendi. 3 gazeteci polis şiddetine maruz kaldı. 2 gazeteci gözaltına alındı. 1 gazeteciye mesleki faaliyetlerinden ötürü 2 bin 180 TL para cezası verildi. Polis haber takibi sırasında 2 gazetecinin ekipmanlarına zarar verdi” dedi.
24 kadın gazeteciye cinsiyetçi saldırı
“1 gazeteci gözaltına alındı. 1 gazeteci mesleki faaliyetlerinden ötürü tutuklandı. 1 gazeteci haber takibi sırasında engellenirken, 1 gazetecinin de ekipmanlarına el konuldu. 1 gazeteci erkek şiddetine maruz kaldı. 2 gazeteci hakkında dava açıldı” diyen Koçuk, “8 gazetecinin yargılaması devam etti. 1 gazeteci hakkında ceza talep edildi. Yargılaması tamamlanan bir gazeteci ve bir televizyon kanalına toplam 60 bin TL para cezası kesildi. 5 haberden dolayı çeşitli haber sitelerine erişim engeli getirildi” dedi.
Raporun detayında, 44 gazetecinin sahada engellendiğini,40 gazetecinin şiddete maruz kaldığını , 24 kadının erkeklerin cinsiyetçi söylemlerine maruz kaldığını, 19 gazeteci hakkında ise dava açıldığı belirtildi.
AMED